De perfecte zelfhouding: oefeningen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De perfecte zelfhouding: oefeningen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In onze training willen we dat onze paarden een goede impuls en zelfhouding ontwikkelen. Daardoor gaan ze expressiever lopen en kunnen ze hun gangen beter tonen. Hoe ontwikkel je deze krachtige en toch ontspannen manier van gaan?

Zoals je vorige week kon lezen, begint het met goed losrijden. Daarna kun je veel verschillende oefeningen gebruiken om verbinding, verzameling en impuls te verbeteren.

Als je je paard hebt losgereden en hij is daarbij helemaal ontspannen en naar de hand, dan kun je beginnen om wat meer verzameling te vragen. Overgangen waarbij je een gang overslaat zijn een goede voorbereiding op verzameld werk. Begin bijvoorbeeld met het rijden van stap-galop en galop-stap overgangen of draf-halt en halt-draf.

Oefening voor meer verzameling

Als dat lekker gaat en je paard blijft voorwaarts en ontspannen in de overgangen, dan begin je met het geven van halve ophoudingen in galop en draf om nog meer verzameling, schwung en cadans te krijgen. Als je paard goed over de rug gaat, kun je op de volgende manier je paard uitnodigen om meer gewicht op de achterhand over te nemen:

– zorg voor een elastisch contact en  houd je handen stil

– geef nu been en laat je paard voorwaarts in je stille hand komen terwijl je wat zwaarder gaat zitten

– als je paard daadwerkelijk over de rug gaat, zal hij niet naar voren kunnen op je beenhulp, omdat je hand zachtjes ‘blijft staan’. Hij zal dan in de schoft gaan rijzen. De beweging en schwung in de rug van je paard moeten hierbij meer worden, net als de activiteit in de achterbenen. Als je paard verstrakt, was hij niet volledig over de rug en moet je eerst terug naar het loswerken.

– Als het lukt, dan blijft je paard perfect in balans in de verzameling. Hij kan zichzelf dragen op het moment dat jij je hand wat ontspant. Zijn lichaamshouding, tempo en ritme moeten daarbij hetzelfde blijven.

En weer rekken…

Na deze oefening vraag je je paard weer om te rekken. Als je werkt aan het verbeteren van de impuls en de verzameling, blijf dan voortdurend letten op de ontspanning. Hij moet relaxed blijven en soepel in zijn rug en hals.

Sommige paarden zullen sterk worden of spanning ontwikkelen als je ze vraagt om meer draagkracht te gaan ontwikkelen. Als dat gebeurt ga je eerst weer terug naar het rekken en ontspannen, zoals in het losrijden. Als je paard weer helemaal los en relaxed is, dan probeer je opnieuw richting verzameling te rijden. Het kan best zijn dat je in een training een aantal keer weer ‘terug naar af’ moet omdat je paard spanning opbouwt.

Wat als het niet goed lukt?

Als je paard niet voorwaarts werkt met een swingende rug, dan zul je merken dat je niet lekker kan zitten. Je paard wordt niet actiever, maar maakt juist kleinere passen en het ritme gaat vaak omhoog. Deze problemen ontstaan meestal omdat je paard ‘achter’ je been komt, je hebt de verbinding tussen achterhand via de rug naar het bit dan verloren. Je contact voelt dan minder verend en je kunt je paard niet meer verzamelen.

Als dit gebeurt, dan voel je het paard meestal verstrakken tegen je hand en te hoog of kort in de nek worden. Vaak gaan ruiters dan proberen om de verzameling te behouden met hun hand. Dat leidt vaak tot een neus achter de loodlijn en een nek die niet langer het hoogste punt is. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Als dit gebeurt kun je het volgende doen om weer op het goede spoor te komen:

Stap 1
Ga op de grote volte en vraag je paard om wat buiging om je binnenbeen. Rijd hem van je binnenbeen naar je buitenteugel. Hij moet je buitenhand opnieuw gaan aannemen en zacht worden aan de binnenkant. Zo gaat hij weer beter over de rug lopen.

Stap 2
Rijd het paard voorwaarts naar het bit en vraag hem om de hals te laten vallen. Zijn hals moet eerst zakken voordat je het paard kan vragen om voorwaartser te zijn en meer open in het frame. Als het paard eenmaal weer voor je been is en je buitenteugel accepteert, dan gaat hij weer soepel en vloeiend lopen. Daarna kan je weer beginnen met oefeningen om de kracht en verzameling te verbeteren.

Ontspanning vóór verzameling

Je eerste doel is dus altijd ontspanning, op welk niveau je ook rijdt. Alleen als je paard eerst relaxed en over de rug is, kan je beginnen met het opbouwen van kracht en verzameling.

Zodra er spanning ontstaat, ga je altijd weer terug naar het eenvoudigere werk om je paard te laten ontspannen en over de rug te krijgen. Hij moet het bit blijven accepteren en voorwaarts-neerwaarts naar je hand willen strekken.

Lees ook: De perfecte zelfhouding: losrijden

Bron: Howtodressage.com / Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook