De opbouw van de training begint bij de ruiter • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Jessica Pijlman

Om een harmonieus partnerschap te krijgen met je paard, of je nu wedstrijden wilt rijden of gewoon thuis het beste uit je paard wilt halen, moet je als ruiter zorgen dat je leert communiceren met je paard. Deze communicatie moet van twee kanten komen en het systeem moet voor beiden duidelijk zijn.

Stap voor stap

Het opbouwen van die training en communicatie doe je stapje voor stapje. Je begint bij het begin en daar vandaan bouw je steeds een stukje verder uit. En om als ruiter bij het begin te kunnen beginnen, moet de allereerste stap zijn om te zorgen dat je goed en onafhankelijk kunt zitten.

Longe

De beste manier om aan je zit te werken is aan de longe. Dan kun je je op je houding en zit concentreren en hoef je je niet bezig te houden met waar je paard loopt. Maar ook als je niet aan de longe kunt oefenen kun je werken aan je zit. Zonder beugels rijden is een van de dingen, die je kunt doen om je zit te verbeteren. Let daarbij wel op dat dat alleen zin heeft als je al voldoende weet hoe je met je paard mee moet bewegen. Wanneer je met je benen moet klemmen om in ieder geval maar niet van je paard te vallen, dan heb je misschien wel spierpijn later, maar je bent er niet hard mee opgeschoten.

Souplesse en balans

Als je goed kunt zitten dan betekent dat dat je soepel en in balans bent en dat je de beweging van je paard als het ware kunt absorberen met je lichaam. Je bent ontspannen in je zit en benen zodat je kunt voelen hoe je paard beweegt, maar je bent ook in staat om je spieren aan te spannen, zonder dat je gespannen wordt.

Bewust zijn van je lichaam

Het bewust zijn van je lichaam en het in staat zijn om je hulpen afzonderlijk van elkaar te kunnen geven, draagt ook een aanzienlijk deel bij in een goede communicatie. Je kunt nu eenmaal alleen maar iets corrigeren als je weet dat je iets fout doet.

Begin

Begin dus echt aan het begin met rijden in ieder geval met het werken aan je zit en pas goed op dat je niet verder gaat in de training voordat je netjes en ontspannen kunt zitten. Blijf ook altijd aandacht besteden aan je houding en zit, omdat foutjes er makkelijk insluipen. In het begin kun je dat nog makkelijk herstellen, maar hoe langer je wacht hoe lastiger dat wordt.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.