De logica van cirkels • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De logica van cirkels

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Iedere ruiter, die serieus met de training van zijn paard bezig is kent de voordelen van het rijden van voltes. Deze ‘simpele’ oefening helpt om je paard soepeler te maken, meer aan het werk te zetten van zijn achterbenen, hem naar je buitenteugel toe te rijden en zo zijn er nog wel meer voordelen te noemen.

Rond

Hoewel een gewone grote volte misschien niet altijd zo uitdagend lijkt, is het toch belangrijk dat je die serieus blijft oefenen. Als ruiter kun je zorgen dat je je paard zo onder controle hebt dat je hem de volte echt mooi rond laat maken. Als je paard wegloopt over zijn buitenschouder of juist naar binnenvalt dan krijg je ei-vormige of asymmetrische voltes en dat is niet wat je wilt. Als dat gebeurt dan weet je dus als ruiter dat je daar aan moet werken.

Zorg dat je de lijn kent

Om een mooie ronde volte te kunnen rijden moet je zorgen dat je weet welke lijn je moet volgen. Anders is het een kwestie van geluk of je goed uitkomt en kun je jezelf niet controleren. Je kunt met behulp van een paar balken, die je iets meer dan twintig meter van de korte zijde in de breedte van de rijbaan legt een vierkant van 20 x 20 meter maken waar je dan je volte netjes in verdeelt. De balken geven je dan samen met de hoefslag houvast, waarbij het wel belangrijk is dat je niet de hoeken inrijdt, maar deze juist mooi afrondt.

Twee halve voltes

Om te varieren kun je ook twee halve volte aan elkaar verbinden met tien meter rechtuit op de lange zijde. Dat is net een stukje moeilijker dan op een volte blijven, omdat je dan van licht gebogen naar recht en weer naar licht gebogen achter elkaar blijft afwisselen. Zo breid je het effect van het rijden van cirkels alweer een stapje uit. Hier is het dan weer zaak om op te letten dat de halve voltes mooi overal even rond zijn en dat je voldoende voorwaarts blijft rijden om je paard telkens opnieuw naar je hand te houden. Check steeds tussendoor of je paard in een goed tempo blijft gaan, of hij naar je beide handen blijft lopen en of je verschil merkt tussen rechtuit gaan en de halve volte rijden.

Ruit

Kun je mooie voltes rijden, probeer dan eens een ruitvorm te rijden binnen de grote volte. Laat dan de punten van de ruit wijzen naar de A (of C), de X en de beide raakpunten op de hoefslag. Probeer dan af te wisselen door een of twee keer een mooie ronde volte te rijden en daarna een of twee keer de ruit te rijden, waarbij je echt vier rechte stukken aan elkaar rijdt. De afwisseling draagt ertoe bij dat je paard nog fijner naar je hulpen gaat luisteren en dat hij ook ontwikkelt qua kracht en souplesse.

Dagelijks doen

Wanneer je dagelijks voltes gebruikt in je training, dan worden jij en je paard daar beter van, maar dan moet je wel altijd proberen om een goede volte of variatie daarop te rijden. Rijd je halfzachte ei-vormen of asymmetrische voltes, dan heb je die voordelen niet.

 

Bron: Horse-illustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook