De kracht van het rechtgaan • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Er zijn met rijden een aantal dingen, die altijd weer terugkomen in de training en die heel belangrijk zijn, ongeacht of je net begint met je paard of dat hij op het hoogste niveau loopt. Eén daarvan is het rechtgaan van een paard, omdat een paard als hij niet recht gereden wordt krom en scheef gaat en dan zijn werk niet goed kan doen.

Proces

Het goed rechtgaan van een paard is een proces waar je aan moet blijven werken, maar het is wel nodig om hem verder te kunnen ontwikkelen. Door hem soepeler te maken en naar links en rechts buigzaam te maken, kun je hem ook beter recht maken. Toch is het soms lastig te herkennen of een paard scheef gaat of krom en daarom maakte Horselistening een checklist.

Checklist

Natuurlijk is het een kwestie van oefenen en netjes vanuit de basis bouwen aan de opleiding van je paard, maar om te beginnen is het ook goed om het gevoel van een scheefgaand paard te herkennen. De checklist van Horselistening kun je hieronder lezen. Bij deze checklist wordt er wel van uit gegaan dat de ruiter onafhankelijk kan zitten.

  • Je voelt dat je als ruiter niet helemaal in het midden van je paard kunt zitten.
  • Je moet moeite te doen om je schouders op gelijke hoogte te houden.
  • Je paard buigt niet om je binnenbeen als je dat vraagt of zet zijn binnenachterbeen niet goed richting zijn buitenvoorbeen op de hulp.
  • Je paard laat zich niet door je buitenbeen en buitenteugel begrenzen.
  • Je hebt moeite om impuls op te wekken, omdat je paard zijn achterhand naar links of naar rechts draait in plaats van recht naar voren reageert.
  • Je paard is niet naar beide kanten buigzaam in zijn ribbenkast.
  • Je paard zijn schouders blijven niet goed voor zijn lichaam.
  • Zijn hoofd of  hals draagt hij scheef voor je uit.
  • Hij beweegt zich niet recht vooruit en het spoor van de voor- en achterbenen van je paard ligt niet op een lijn.

Niet zo eenvoudig

Het rechtmaken van je paard en hem rechtuit laten gaan is minder eenvoudig dan het klinkt. Er zijn zo veel dingen, die invloed hebben op het rechtgaan van je paard, dat je eigenlijk altijd bezig blijft om een paar passen rechtuit te rijden. Bovendien zul je merken dat je iedere keer dat je je paard weer een stapje verder hebt en daarna ook weer rechtuit kan rijden, er weer iets nieuws om de hoek komt kijken, waarmee je ook weer een nieuwe uitdaging hebt. En dat is eigenlijk ook het mooie van het rechtgaan, je blijft je paard en jezelf steeds verbeteren.

Balans en kracht

Een paard dat echt rechtgaat beweegt krachtig en soepel door zijn lijf. Dat komt mede omdat een  paard dat recht kan gaan, zijn achterbenen er meer en beter onder kan zetten, waardoor hij makkelijker kan verzamelen, makkelijker in het ritme kan blijven gaan en makkelijker op de hulpen van zijn ruiter kan reageren.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.