Laat je buitenbeen goed liggen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In oefeningen als travers rijden en appuyeren, leg je als ruiter je buitenbeen iets naar achteren om je paard te motiveren zijn achterbeen opzij onder zijn lijf te zetten terwijl hij gebogen is in de richting waarin hij gaat. Het doel is daarbij, net als met alles in het rijden, om kleine hulpen te kunnen geven waar je paard op antwoordt.

Houding en zit

De houding en de zit van de ruiter spelen daarbij een grote rol en dan met name de gewichtsverdeling en het de houding van het bovenlichaam. Susanne von Dietze, een biomechanica-expert legde dit verband uit op Dressagetoday en gaf daarbij ook een oefening, die je op de grond kunt doen om een beter idee te krijgen waar je buitenbeen zou moeten liggen.

Binnenbeen lang

Bij het rijden van travers en het maken van appuyementen wil je dat een ruiter met zijn binnenbeen lang blijft zitten om zijn paard gebogen te kunnen houden en vanuit zijn zit en houding voorwaarts blijft rijden. Het buitenbeen van de ruiter vult daarbij de hulp aan en zorgt voor het zijwaarts gaan.

Gewicht

Wanneer je als ruiter je buitenbeen te ver terug legt, raak je vaak uit balans en zak je een beetje met je gewicht naar de buitenkant. Dat zorgt ervoor dat je met je gewicht de oefening tegenwerkt. Als jij immers naar buiten zakt, zal je paard eerder onder je gewicht naar buiten toe willen lopen dan in de richting waarin hij gebogen is. Bovendien kun je als je naar buiten zakt, je binnenbeen niet meer lang kunnen houden, waardoor je ook de buiging verliest.

Oefening

Om een idee te krijgen van hoe je ideaal gezien zou moeten gaan zitten voor dit soort oefeningen ga je met je voeten op heupbreedte uit elkaar op de grond staan met licht gebogen knieën. Verplaats dan je gewicht iets naar voren tot boven de bal van je voet. Blijf daarbij met je bovenlichaam opgericht. Wanneer je dan je gewicht boven de bal van je voet hebt en je verplaatst vervolgens je gewicht vanuit je heup een heel klein beetje meer naar je linkervoet, waarbij je dan toestaat dat je rechterbeen een beetje verschuift om je evenwicht te kunnen houden, dan zul je zien dat je rechterbeen vanuit je heup iets naar achter is gegaan ten opzichte van je linkerbeen. Dat is precies de positie waarin je wilt dat je buitenbeen ligt bij het rijden van travers of een appuyement. Meer is niet nodig en vaak alleen maar storend.

Als vanzelf

Te paard kun je vaak door je binnenbeen lang te houden en dan je binnenheup iets naar voren te draaien en je bovenlichaam boven je heupen te houden hetzelfde bereiken met de ligging van je buitenbeen.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.