Danielle van Mierlo: ‘Maak eerst iets af voor je verder gaat’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Danielle van Mierlo: ‘Maak eerst iets af voor je verder gaat’

Foto: www.arnd.nl

Onlangs spraken wij Grand Prix-amazone Danielle van Mierlo over haar zwangerschap haar dagelijkse bezigheden en haar ambities met de paarden voor wanneer haar baby geboren is. Hoewel er op dit moment even geen wedstrijden op het programma staan is de amazone nog wel fanatiek aan het rijden met Dayano en geeft ze ook nog volop lessen.

Opvallend

Een van de dingen die Van Mierlo wel eens opvalt en waar ze ook in haar eigen lessen en clinics vaak op terug moet komen is dat ruiters moeten zorgen dat ze dingen meer echt afmaken.

Tip

“Als ik een  tip mag geven, waarvan ik denk dat veel ruiters er iets aan hebben, dan is dat dan ook dat ruiters bewust moeten zijn van wat ze vragen en ook bewust moeten zijn dat het paard antwoordt en het heeft begrepen”, vertelt de amazone. “Wanneer je ziet dat een paard bijvoorbeeld aan een kant vasthoudt en je werkt aan nageeflijkheid en maakt hem weer losser, dan moet je opletten dat dat ook zo blijft als je weer iets anders gaat doen.”

Voorbeeld

“Wanneer ik als voorbeeld neem dat je  een appuyement in wil zetten, maar je paard is niet nageeflijk, dan zou ik zeggen rijd een volte, laat je paard nageven en rijd dan pas weer verder”, legt Van Mierlo uit. “Wat je vaak ziet gebeuren is dat een paard na die volte nageeflijk is, maar als de ruiter dan verder gaat met het appuyeren, dat het paard dan snel weer minder los wordt. En dat de ruiter dan toch probeert verder te gaan met de oefening. Op zo’n moment kies ik er juist voor om dat hele appuyement even te vergeten en eerst opnieuw te zorgen dat het paard los is.”

Een stapje terug

“Wanneer je iets van je paard vraagt waarbij je merkt dat hij niet los, nageeflijk en in balans kan blijven, dan moet je een stapje terug doen en eerst zorgen dat je hem daar weer voor elkaar hebt”, vervolgt Van Mierlo gedreven. “Het zijn juist de basisdingen, die je goed voor elkaar moet hebben, omdat die ervoor zorgen dat de oefeningen goed gaan. Maak dus eerst iets af en bevestig het voordat je een stapje verder gaat. Dan bereik je uiteindelijk veel meer resultaat.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook