Courtney King-Dye: 'Paarden hebben net als mensen een dagje vrij nodig' • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Variatie in de training van je dressuurpaard helpt om hem lichamelijk zo goed mogelijk te laten ontwikkelen, maar helpt ook om hem gemotiveerd te houden voor zijn werk. Courtney King-Dye vertelt op Dressagetoday wat zij verstaat onder variatie en over het belang van een dagje vrij.

‘Paarden zijn net mensen’

“Paarden zijn net als mensen”, steekt de Amerikaanse Grand Prix-amazone van wal. “Een weekendje vrij helpt ze om het werk beter te kunnen doen. Ik geef mijn paarden altijd een dag vrij in de week en neem ze een dag mee op buitenrit. Met de jonge paarden maak ik een sprongetje als ik het gevoel heb dat ze het leuk vinden. De afwisseling zorgt ervoor dat ze zich makkelijker kunnen concentreren op het werk.”

Heuveltje op, heuveltje af

Wanneer een paard wat te zwaar is of wanneer je wilt dat hij meer spieren opbouwt, dan is heuveltje op-heuveltje af rijden een hele fijne oefening vindt King-Dye. Het is lichamelijk goed voor het paard zonder dat het mentaal zwaar is.

Paddock of wei

“Ik weet dat je paard buiten zetten soms gevaarlijk kan zijn, dus ik doe het zo veilig als ik kan. Maar ik weet ook dat Rendez Vous (een Grand Prix-paard) haar been heeft gebroken in een paddock die veilig en klein was. Ik snap dat sommige mensen het niet aandurven, maar ik rijd paard omdat ik van paarden hou en naar buiten kunnen is een van dingen waar een paard van nature behoefte aan heeft, dus ik neem het risico wel”, vervolgt de amazone. “Elke keer dat ik Idy (Idocus, het paard waarmee King-Dye in 2007 en 2008 in de WB-finale meereed) los zag galopperen hield ik mijn hart vast, maar ik zag hem liever zo blij en vrolijk dan veilig, maar teneergeslagen in zijn stal.”

Leerlingen

“Ik denk ook dat het cruciaal is voor een leerling om zelfstandig te rijden om er zeker van te zijn dat ze niet afhankelijk zijn van hun instructeur. Het is één ding om iets te kunnen doen als je dat gezegd wordt en het is een ander om een probleem zelf te herkennen en aan te pakken.” Naast de vrije dag en de wekelijkse buitenrit en één of meerdere keren les staat bij de klanten van Courtney King-Dye dus minimaal een dagje zelf trainen op het programma. Zo blijft er ook variatie in het rijden onder toeziend oog van een instructeur en lekker voor jezelf aan het werk zijn.

 

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.