Conrad Schumachers tip voor een mooi rond paard • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een van de eerste dingen die je leert als je serieus bezig bent met rijden is dat je je paard van achter naar voren door zijn lijf moet rijden om hem goed nageeflijk te kunnen rijden. Daarvoor moet je je paard leren op de goede manier antwoord te geven voor je been, zodat hij zelf in de goede houding naar je hand toe kan lopen.

De Duitse toptrainer Conrad Schumacher legt in onderstaande video kort uit waar je op moet letten en wat je vooral niet moet doen als je je paard mooi rond van achter naar voren naar je hand wilt rijden.

Binnenbeen

Wanneer je je paard met je binnenbeen naar je buitenteugel rijdt, dan moet je goed opletten dat je nageeft, zodra je merkt dat hij nageeft. Wanneer je een overgang wilt maken, maak dan de overgang zodra je voelt dat je paard antwoord geeft voor je binnenbeen en nageeft in je hand. Laat hem wegdraven of galopperen terwijl je nageeft met je hand zodat hij je hand naar voren toe kan volgen.

Rijden, niet worstelen

Wanneer je de overgangen op die manier oefent dan rijd je je paard haast vanzelf in de juiste houding. Volgens Schumacher zit het ‘het geheim’ om je paard fijn te laten gaan erin dat je hem naar je hand toe rijdt in plaats van hem met je hand in de houding probeert te worstelen.

Tijd

Het kan even duren voordat je paard het goed begrijpt, maar het loont de moeite. In het begin moet je misschien genoegen nemen met slechts een paar overgangen, maar hoe beter je paard het begrijpt hoe makkelijker het gaat. Ga je te snel en probeer je een ‘mooie’ halshouding af te dwingen met een sterkeĀ  hand en door bijvoorbeeld een scherper bit te gebruiken, dan loop je grote kans dat je je paard vastrijdt, juist omdat hij dan niet over zijn rug gaat.

 

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.