Christoph Hess'tips voor een zachte hand • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Christoph Hess’tips voor een zachte hand

Christoph Hess Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een zachte hand is het resultaat van goed zitten, zegt trainer Christoph Hess. Het klinkt makkelijker dan het is, maar degenen die zich erin verdiepen staan dichter bij een zachte en elastische verbinding met de mond van het paard. Om ruiters op weg te helpen gaf Hess een paar tips op Reiterrevue.

Focus op het juiste

Veel ruiters zijn geneigd zich te focussen op hoe het paard er aan de voorkant bij loopt. Ze willen dat hij rond is en als dat ongeveer zo is, dan vergeten ze de rest ook al is het rondgaan aan de voorkant alleen maar een gevolg van wat ze met hun hand hebben gedaan. Alleen dat is de omgekeerde wereld, omdat het rond zijn aan de voorkant een gevolg is van het werk wat er aan vooraf ging en van achteren uit kwam. “Het is belangrijk om te begrijpen dat de ruiter het in de eerste plaats fijn moet maken voor het paard om op het bit te ‘leunen’ “, aldus Hess. “Het maakt daarbij niet uit waar het hoofd is.”

Daarvoor moet je als ruiter eerst zorgen dat je mee bent in de beweging van het paard, goed zitten dus. Vanuit het goede zitten kun je je paard gaan motiveren om zijn achterbeen actief en ruim naar voren te zetten, waarbij hij ook zijn buikspieren aanspant en als het ware een naar boven verende boog maakt van zijn rug. Die boog kan alleen tot stand komen als hij aan de voorkant naar je hand toe kan lopen en dat doet hij als je zorgt dat je je hand aanbiedt, zonder dat je trekt of terugwerkt, maar daarbij wel elastisch zijn beweging blijft volgen. Je kunt dan bepalen met je hand hoe ver je paard zich moet strekken om naar je hand te lopen en op die manier zijn houding beïnvloeden, zolang je je hand voor je houdt en je paard naar je hand toe blijft rijden.

Smalle brug

Maar ook als je best goed kunt zitten kan het nog wel eens zijn dat je onbewust je paard te veel tegenhoudt. “Vergelijk het maar eens met het lopen over een lange smalle brug”, legt Hess uit. “Vaak pak je als je over zo’n brug loopt automatisch de reling. Niet omdat je niet zonder vasthouden zou kunnen lopen, maar omdat het smal is en je geneigd bent om steun te zoeken.Je hebt je teugels nu eenmaal in je handen en daardoor is het verleidelijk om er een beetje steun aan te houden. Het jammere is dan dat je paard zich ook een beetje vast gaat houden en dat is nou net wat je niet wilt. Let dus echt op of dit het geval is en wen jezelf aan om je hand voor je te dragen zonder dat je er op steunt.”

Verbeelding

Gebruikmaken van je verbeeldingskracht is vaak een heel goed hulpmiddel om iets voor elkaar te krijgen volgens Hess en daarom raadt hij ook aan om je handen voor te stellen alsof je met je handen voor je uit de weg wijst. En daarbij een denkbeeldige lijn aan te houden boven de schoft waar je niet achter mag komen met je handen.

Pinken bij elkaar

Tot slot geeft Hess de tip om te zorgen dat je je handen rechtop houdt en daarbij je pinken net iets dichter bij elkaar houdt. “Natuurlijk is het belangrijk dat je je duimen bovenop je handen houdt en je vingers gesloten om de teugels, maar als je zorgt dat je je handen rechtop voor je uit houdt en daarbij de afstand tussen je twee pinken net iets kleiner is dan tussen je wijsvingers, dan heb je automatisch een goede houding van je arm. Je kunt dat namelijk niet doen wanneer je je ellebogen gestrekt hebt, dus je arm hangt dan automatisch mooi langs je lichaam af.”

Bron: Reiterrevue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook