Chris Irwin: 'In het opleiden moet je strategisch zijn' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Chris Irwin: ‘In het opleiden moet je strategisch zijn’

Chris Irwin legt aan Kim van der Velden het principe van 'open reins' uit, het rijden met een brede teugelvoering. Foto: www.madebyjessy.com

De Canadese paardentrainer Chris Irwin verdeelt het werk onder het zadel met paarden over drie stadia: training, opleiding en de zelfhouding. In het vorige artikel kon je alles lezen over het stadium van ‘training’. Vanuit training kan je verder werken naar het volgende stadium: opleiding. Hierin wordt het tijd je paard te laten wennen aan verschillende omgevingen, en is het belangrijk goed op te letten op je paard en wat er om jullie heen gebeurt.

De drie stadia van rijden die Chris onderscheidt – training, opleiding en zelfhouding – zijn niet vastomlijnd, wil hij nog maar eens benadrukken. Het is goed denkbaar dat je tijdens één rit steeds wisselt tussen de stadia. Wanneer ben je klaar om van training, waarin het draait om het krijgen van de juiste connectie met je paard, naar opleiden te gaan? Chris: “Voordat je naar het volgende level, dat van opleiden, kunt gaan, moet je zorgen dat de basisvaardigheden altijd in orde blijven. Ook als je iets meer van je paard wilt gaan vragen. Wanneer je bijvoorbeeld 62 procent scoort in een proef, betekent dat nog niet automatisch dat je het een klasse hoger nog steeds goed zal doen.” Zo werkt het ook met de overgang van training naar opleiden. Je moet niet op hetzelfde niveau blijven hangen, maar je moet in je training eerst een stapje verder zijn. In het stadium opleiding kan je je paard vaker mee gaan nemen naar verschillende omgevingen, zodat hij niet alleen thuis, maar ook ergens anders ontspannen blijft. “Paarden zijn op vreemd terrein vaak sneller afgeleid”, weet Chris.

Veel overgangen

Om te demonstreren wat Chris bedoelt, zijn we te gast op Dressuurstal Jespers, waar Grand Prix-amazone Kim van der Velden ons Don Raphaelo (v. Don Romantic) voorstelt. Chris laat Kim eerst kort het training-stadium doorlopen, waarbij ze werken aan de juiste connectie en het sturen. Kim moet steeds de buiging van haar paard volgen, en zorgen dat zijn hoofd steeds recht voor zijn borst blijft, en dat de buiging gaat ontstaan vanuit zijn ruggengraat. Dan laat hij haar wat meer overgangen rijden, en steeds afwisselend rijden met ‘open reins’ (de handen breed) en ‘schooling reins’, met de handen meer bij elkaar; passend bij het stadium opleiding. “Hoe breed je de handen hebt, hangt af van het moment.” In de vele overgangen die Chris Kim laat rijden, wordt duidelijk dat in het stadium opleiding langzaam richting gedragenheid wordt gewerkt. “In opleiding komt ook het principe van een rechte ruggengraat op een rechte lijn om de hoek kijken. Je kunt steeds meer oefeningen gaan rijden volgens het principe van ‘loading the bow’, waarbij je alle ingrediënten samenvoegt en deze kunt vrijlaten op het moment dat je de oefening wilt laten gebeuren.”

Competitief met omgeving

Kim kan tijdens het stadium van opleiden Don Raphaelo steeds beter in de goede buiging houden, en kan op- en terugschakelen vanuit haar rug en ellebogen. Foto: www.madebyjessy.com

Daar waar het paard tijdens de trainingsfase competitief is met onze grenzen, leert hij tijdens de opleidingsfase een betere focus te houden wanneer de omgeving hem afleidt. Chris vertelt dat hij dressuur als een strategisch spel met je paard ziet: “Je moet strategisch zijn in je training. Ken de omgeving, weet wat je paard gaat doen, anticipeer daarop, houd de controle over zijn rug voordat hij dat zelf controleert. Ook in het opleiden moet je strategisch zijn: denk als een paard. Houd altijd in gedachten dat je paard een kudde- en vluchtdier is, en dus competitief is met zijn omgeving én andere paarden.”
In het stadium opleiden komt ook om de hoek kijken hoe je kunt rijden met andere paarden in de baan erbij. Dat is heel belangrijk. Vooral wanneer je wilt losrijden op wedstrijd. “Je kunt een paard in zo’n omgeving namelijk laten stralen van zelfvertrouwen. Het is bijna een soort schaakspel: jij kunt met je paard specifieke dressuuroefeningen doen, waarmee je de gemoedstoestand van je paard óf dat van andere paarden beïnvloedt. Wanneer je appuyerend op een ander paard afgaat, zal dat bedreigend zijn voor het paard waar je op afrijdt. Wanneer dat wijkend zou zijn, is het een stuk minder bedreigend.”

‘In het stadium opleiding kan je je paard vaker meenemen naar verschillende omgevingen, zodat hij ook ergens anders ontspannen blijft’

Ophoudingen

Tijdens het stadium van opleiden kan Kim steeds meer rechte lijnen gaan rijden, waarbij ook de ruggengraat van Don Raphaelo recht blijft. Foto: www.madebyjessy.com

Wanneer Kim haar paard steeds in de goede buiging kan houden, en dus niet steeds naar contrabuiging switcht, komt ze aan in het stadium van opleiding. Chris laat Kim steeds meer op- en terugschakelen, door middel van ophoudingen vanuit haar rug en ellebogen, niet vanuit de hand, om de draf wat te verkleinen. “Wanneer je voelt dat je paard zijn rug loslaat, kan je de energie weer vrijlaten en de draf groter laten worden.” Chris complimenteert Kim met haar manier van rijden, terwijl ze Don gemakkelijk over de rug uitschuift. Ze nemen ook steeds meer overgangen mee, waarbij Don zijn hals gelijk moet houden of zelfs laten dalen, hij mag niet steeds omhoog komen met zijn hals. “Je kunt gaan denken aan het overgaan van training naar schooling wanneer een paard zijn rug niet meer hol maakt en niet meer de wendingen ingaat met zijn neus eerst. Een paard zal altijd reageren op zijn omgeving. Wij moeten als ruiter steeds meer leren die reactie voor te zijn, en al aan te geven wat we willen dat het paard doet. In dit stadium zit je al op één lijn met je paard, het paard luistert naar je en respecteert je begrenzingen beter en wordt consistenter. Hierdoor kan de timing van je hulpen steeds beter doorstromen en wordt alles vloeiender.”

Chris’ 5 trainingsconcepten

In de opleiding van een paard hanteert Chris vijf trainingsconcepten. Op deze principes geeft hij nooit toe, ongeacht op welk niveau hij rijdt:
1) Vraag niet wat je paard voor jou kan doen, maar vraag wat jij kunt doen voor je paard.
2) Wij controleren niet het paard, wij controleren onze reacties op ons paard.
3) Frame of body is frame of mind.
4) Training komt voor opleiden.
5) Wij stellen grenzen aan waar het paard níet heen kan, in plaats van te trekken naar waar hij naartoe moet.

Meer weten?

Dressuur werkt samen met Chris Irwin! Op www.dressuur.nl/chrisirwin vind je alle artikelen, video’s en informatie! Deze pagina zal steeds worden bijgewerkt zodra er nieuwe artikelen of video’s beschikbaar zijn.

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook