Chris Irwin: 'Gedragenheid moet ontstaan' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Chris Irwin: ‘Gedragenheid moet ontstaan’

Chris Irwin. Foto: www.madebyjessy.com

De Canadese paardentrainer Chris Irwin verdeelt het werk onder het zadel met paarden over drie stadia: training, opleiding en de zelfhouding. In het vorige artikel kon je alles lezen over het stadium van opleiding. Vanuit opleiding kan je verder werken naar het laatste stadium: zelfhouding. Hierin komt er steeds meer gedragenheid en verzameling. Je kunt gaan werken aan zijgangen, en de ‘push’ in de beweging van het paard wordt steeds minder.

In het stadium van gedragenheid rijd je steeds meer overgangen precies op het moment waar en wanneer jij wilt, en komen de hogere oefeningen om de hoek kijken. Chris: “Je kunt bijvoorbeeld gaan werken aan de verfijning van het verruimen en verkorten van de passen en aan het rijden van betere overgangen doordat de achterhand nog meer dragend en stuwend wordt. Ook het rijden van zijgangen zoals appuyementen komt hier aan bod. In dit stadium word je je als ruiter steeds bewuster van het behoud van het ritme.”

Gedragenheid creëren

Zalome laat zich steeds beter rijden in de buiging die Kim van haar verwacht, en ze kan de merrie over de rug houden zonder dat de correcte buiging verloren gaat. Foto: www.madebyjessy.com

Het doel van het stadium zelfhouding is het creëren van steeds meer gedragenheid. Het in eerdere artikelen behandelde principe van ‘loading the bow’ volgt zich steeds sneller op: je kunt steeds meer ophoudingen maken en deze weer vrijlaten. Chris: “Je duwt je paard niet meer opzij, zoals bijvoorbeeld in het wijken voor de kuit, maar je laat hem met je buitenbeen de vrije ruimte in bewegen. Zodra je dat principe onder de knie hebt, kan je gaan werken aan het rijden van pirouettes, appuyementen en zelfs piaffe en passage.”
Ook nu benadrukt Chris dat de drie stadia niet vastomlijnd zijn: “Op welk niveau je ook rijdt, je zal continu heen en weer blijven gaan tussen de verschillende levels; die van training, opleiding en zelfhouding. Dat geldt dus ook voor de beste ruiters en amazones ter wereld.”

Meebewegen

Kim en Zalome rijden enkele wissels, waarbij Kim van Chris mooi voorwaarts moet blijven bewegen vanuit haar zit. Foto: www.madebyjessy.com

Ook voor dit artikel zijn we weer te gast op Dressuurstal Jespers in het Brabantse Teteringen. Hier begeleidt Chris dressuuramazone Kim van der Velden en haar merrie Zalome (v. Aljano), die ze momenteel opleidt richting de Grand Prix, op weg naar gedragenheid. Hierbij let Chris niet alleen goed op het paard, maar ook op Kim haar houding. Hij let onder andere op haar ellebogen, die flexibeler meebewegen bij verruimingen, en minder voor de verzamelde momenten en oefeningen. Chris complimenteert Kim met haar ritmegevoel, terwijl de amazone steeds vraagt om meer buiging, ontspanning en aanspanning bij Zalome.

‘The sweet spot’

Zalome wordt tijdens het werk steeds meer klaargemaakt voor de gedragenheid. Er wordt een beginnetje gemaakt met het rijden van wisselseries, passage en piaffe. Chris gaat bij het werken richting hogere oefeningen uit van wat hij noemt ‘the sweet spot’. “Wanneer je je paard in ‘the sweet spot’ kunt rijden, is hij klaar voor gedragenheid. Dat is wanneer je het paard kunt houden in de buiging die je wil, met je binnenbeen het paard naar beneden kunt brengen, met je buitenbeen het paard richting oprichting kunt brengen, wanneer je het paard over de rug kunt houden en wanneer je het paard in een correcte buiging kunt houden. Pas dan kan je gaan denken aan hogere oefeningen zoals pirouettes. In die fase kan je steeds meer ophoudingen maken, en met je buitenbeen je paard in de oprichting rijden.”
De combinatie van een ophouding gecombineerd met je buitenbeen, dat is wat je paard volgens Chris omhoog brengt richting gedragenheid. “Daarom is er ook geen oefening die zoveel lichtheid en gedragenheid geeft als de galoppirouette”, stelt Chris. “Je brengt je paard met de ophouding omhoog, maar daarbij mag je niet trekken. Een ophouding is alsof je een muur creëert met jouw rug en ellebogen, waar je paard – met een ontspannen rug – tegenaan loopt. Op het moment dat je paard daar ‘tegenaan’ loopt, bolt je paard zich op. Daardoor heb je je binnenbeen niet nodig. Wanneer je dit alles kunt behouden, een ophouding kunt maken, je buitenbeen op de juiste manier kunt gebruiken, dán bouw je aan steeds meer lichtheid.”

Gedragenheid ontstaat

Aan het einde van de training laat Zalome al enkele mooie passen voorwaartse piaffe zien. Foto: www.madebyjessy.com

Om zijn verhaal kracht bij te zetten, werkt Chris met Kim en Zalome aan de piaffe en passage. Hij wil dat ze met meer ophouding rijdt vanuit haar rug en ellebogen, terwijl ze haar zit soepel laat mee swingen om de passage en piaffe beter door de paardenrug te laten stromen. Wanneer de merrie wat spanning opbouwt, moet Kim proberen dit met haar binnenbeen wat weg te masseren. Dit helpt ook om het paard weer rechter te maken. Uiteindelijk laat Zalome al enkele mooie passen voorwaartse piaffe zien. Ook de wissels en series worden meegenomen, waarbij Kim voorwaarts moet blijven bewegen vanuit haar zit. Chris complimenteert Kim omdat Zalome zo weinig met haar staart zwaait tijdens de training, het paard is de hele training gewillig. “Aan het einde van deze rit had Kim heel mooi alle hulpen richting haar buitenteugel en buitenbeen verplaatst, waardoor de gedragenheid ontstaat”, concludeert Chris.

Meer weten?

Dressuur werkt samen met Chris Irwin! Op www.dressuur.nl/chrisirwin vind je alle artikelen, video’s en informatie! Deze pagina zal steeds worden bijgewerkt zodra er nieuwe artikelen of video’s beschikbaar zijn.

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook