Check je vooruitgang met een paar balkjes • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Werken met balkjes is niet alleen leuk het heeft veel voordelen voor bijna ieder paard ongeacht welke discipline je beoefent. Werk met balkjes kan helpen om bijvoorbeeld meer impuls te krijgen, langere passsen en een betere coördinatie.

Maar dat is niet nog helemaal niet alles. Het werken met balkjes is ook goed om als ruiter precies te blijven in het rijden en daarbij voegt het vaak een beetje variatie toe aan de dagelijkse training of je er nu overheen rijdt of juist erom heen.

Hoeken en wendingen

Wanneer je balkjes gebruikt om er omheen te rijden, dan kun je vaak je wendingen en je hoeken daar goed mee verbeteren. Daarmee verbeter je dan tegelijk de gehoorzaamheid van je paard, zijn souplesse en je eigen rijderij. Een paard gaat nu eenmaal niet vanzelf mooie hoeken en wendingen lopen, daar moet je als ruiter wel wat voor doen.

Onmisbaar

Lucinda Frederiks gaf op Horseandrider een oefening met balkjes, die zij fijn vindt om te zorgen dat je betere wendingen gaat rijden en waarmee je de vooruitgang ook nog eens kunt checken. “In staat zijn om goede hoeken te rijden is belangrijk voor alle aspecten van het rijden en het is onmisbaar als je goede proeven wilt kunnen rijden”, vertelt de internationale eventing-amazone. “Met balkjes werken kan daarbij helpen, omdat het de vaardigheid waarmee je je paard in de juiste richting rijdt verbetert en de controle over zijn lichaam vergroot.”

‘Rails’

De oefening van Frederiks gaat als volgt:

  • Leg twee balken evenwijdig aan elkaar neer in de rijbaan met anderhalve meter ertussen. Het kan overal zolang je maar aan beide kanten de ruimte hebt om een wending te maken. Denk bijvoorbeel aan op de AC-lijn of op een diagonaal.
  • Rijd rond in stap in de rijbaan tot vlak voor het punt waar je de wending wilt gaan maken om tussen de balkjes door te gaan en maak daar een halve ophouding.
  • Laat je paard dan de wending ingaan met voornamelijk hulpen van je buitenbeen en buitenteugel en doe je binnenhand alleen een stukje opzij zonder te trekken om de weg te wijzen. Houd daarbij wel je binnenbeen lang om te voorkomen dat je paard de bocht omvalt naar binnen.
  • Heb je de wending gemaakt rijd dan je paard tussen de balken door waarbij je hem met je been naar je beide handen toerijdt.
  • Als je paard de oefening goed begrijpt in stap, doe dan hetzelfde in draf en galop.

Check

De balkjes helpen om de lijn recht te houden en geven je als ruiter een aanknopingspunt en zijn tegelijk een stok achter de deur om iedere keer dat je er tussendoor rijdt extra goed op je hulpen te letten. Als je jezelf dan aanwent om dit bijvoorbeeld een tijd een keer per week te doen en je houdt ook dezelfde plek aan waar de balken komen te liggen, dan zul je merken dat je steeds meer automatisch de wending en daarmee ook de hoek goed kunt rijden. Bovendien kun je merken of je steeds iets minder kuntgaan doen of dat je paard juist probeert weg te komen over een kant. Als dat zo is dan weet je ook gelijk dat je in het ‘gewone’ werk nog wat meer aan zijn lossigheid en balans moet werken.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.