Charlotte Dujardin over hoeken, rechtgaan en souplesse • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst

Het rijden van de hoeken wordt soms wel eens vergeten in de training, omdat je als ruiter vaak bezig bent met de oefeningen en overgangen, die je paard moet kunnen. Toch hebben juist de hoeken een grote invloed op hoe goed je paard die oefeningen en overgangen doet. Charlotte Dujardin besteedde hier aandacht aan in een demonstratie die ze gaf en Dressagehub maakte daar een video van.

Galop

Het loswerken in galop is voor veel paarden fijner dan in draf vertelt de Britse Olympiade-amazone terwijl ze zelf laat zien wat zij belangrijk vindt met losrijden. Ze benadrukt dat haar paard altijd moet wachten op haar hulp of dat nu is om naar voren te gaan of terug of dat hij rechtuit moet of een wending moet maken. In het laatste deel van het filmpje laat ze ook nog een paar keer zien hoe een paard volgens haar zou moeten reageren op een beenhulp en weer terug moet kunnen komen. Wat daarbij ook goed te zien is dat Dujardin vertelt met haar handen te zeggen dat haar paard terug moet komen, maar dat ze daarbij ook laat zien dat haar paard gewoon zichzelf blijft dragen en dat ze haar handen gewoon naar voren kan steken.

Rechtgaan

Bij het rechtuit rijden is het belangrijk dat je paard zijn hals en hoofd recht voor zijn schouders zijn en dat hij zijn binnenachterbeen goed rechtuit onder zijn lijf zet. Schoudervoor rijden in galop helpt om je paard goed recht te kunnen richten, maar dat begint met een goed gereden hoek. “Net voor de hoek en in de hoek heb je de mogelijkheid om halve ophoudingen te maken, zodat je je paard optimaal in balans hebt voordat hij rechtuit moet. Die balans heb je ook nodig om goed rechtuit te kunnen gaan. Het is zelfs zo belangrijk dat eigenlijk de oefeningen en de overgangen vallen of staan bij goed gereden hoeken.”

 

 

Bron: Dressagehub

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.