Cavaletti-training voor je dressuurpaard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Cavaletti-training voor je dressuurpaard

Foto: Quillemette Kraaikamp

Dat variatie in de training van je dressuurpaard belangrijk is, is voor de meeste ruiters geen nieuws. Zo nu en dan een buitenrit, werken aan de longe, balkjes lopen en een sprongetje maken zijn allemaal mogelijkheden om de training gevarieerd te houden en zo te voorkomen dat je dag in-dag uit hetzelfde werk doet in de dressuurbaan.

Trainen over cavaletti is ook een goede aanvulling, niet alleen voor de variatie, maar ook om je paard sterker te maken, een beter achterbeen-gebruik te stimuleren, een betere balans te krijgen en ook om je paard te helpen verzamelen.

Springtrainer

Lammert Laseur, zelf voormalig A-kaderlid bij de springruiters, is vooral bekend als trainer van springpaarden, maar heeft zich nu ook toegelegd op de het trainen met cavaletti met dressuurpaarden. “Balkjes lopen is voor elk paard goed, zowel voor spring- als dressuurpaarden”, vertelt Laseur op een clinic over balken en cavaletti voor dressuurpaarden. “Maar werken met cavalletti voegt ook veel toe aan de training van dressuurpaarden. Het werken over cavaletti kun je gebruiken voor paarden van elk niveau. Het jonge paard wordt er sterker van en ontwikkelt zijn balans en met verder opgeleide paarden kun je de cavaletti gebruiken om meer verzameling te krijgen.”

Voordeel

Grand Prix-amazone Eva de Man werkt al een tijdje met Laseur en is blij met de voordelen van het cavaletti-werk. “In het begin kwam Lammert om me te helpen een sprongetje te maken. Ik wilde graag afwisseling in de training, maar ik wilde niet zomaar wat doen, dus toen heb ik Lammert gevraagd me te helpen”, aldus De Man. ” Van het cavaletti-werk merk ik echt dat mijn paarden sterker worden. Niet alleen in de verzamelde oefeningen zoals pirouettes en passage, maar ook ïn het algemeen merk ik dat ze beter gaan met deze toevoeging in de training. Mede daarom was ik enthousiast om zo’n clinic bij ons op stal te houden.”

Oefening

Er zijn eindeloos veel variaties te bedenken om te oefenen met cavaletti. Om vertrouwd te raken met het gebruik ervan kun je dat, zeker in het begin, het beste onder begeleiding doen. Wil je alvast een keertje oefenen, leg dan verdeeld in de rijbaan eens vier cavaletti neer. Dat hoeft niet in een lijntje, want daar is het belangrijk dat de afstanden kloppen, maar bijvoorbeeld net naast de hoefslag bij A, C, B en E of evenredig verdeeld op een grote volte. Daar kun je dan een aantal keer overheen rijden in stap, draf of galop. “Let hierbij goed op dat je kijkt waar je heen rijdt en dat je je paard voorwaarts houdt zonder dat je hem overhaast. Rijd verder je ‘normale’ programma met je paard en gebruik de cavaletti echt als toevoeging. Je zult merken dat je paard alerter wordt en actiever”, geeft Laseur als tip mee.

In de volgende editie van Dressuur wordt uitgebreid aandacht besteed aan het gebruik van cavaletti in de training van dressuurpaarden. Eva de Man geeft dan een kijkje achter de schermen tijdens een van de lessen van Lammert Laseur.

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook