Cavaletti-oefeningen voor de stap • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Cavaletti-oefeningen voor de stap

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Werken met balkjes en cavaletti is ook voor dressuurpaarden een fijne waardevolle aanvulling op de dagelijkse training. Door met balkjes te werken zorg je voor mentale afwisseling en daarmee houd je je paard fris en vrolijk, maar dat hoeft helemaal niet altijd een zware of pittige training te worden, ook in stap kun je fijn met cavaletti en balkjes werken.

Meer ontspanning

Het voordeel van balkjeswerk in stap, is dat het minder intensief is dan balkjeswerk in draf of galop en daardoor ook minder zwaar is voor je paard. Het werken over balkjes in stap is zelfs beter voor een paard dat helemaal scheef is dan balkjeswerk in draf, omdat een paard dat vast zit en scheef is, zich juist als hij het moeilijk vindt om over de balkjes te draven of galopperen meer vast gaat houden. En in stap gaat zo’n paard juist vaak iets makkelijker ontspannen en daarmee bereik je eerder dat je paard zich los laat, dan wanneer het zwaar voor hem is.

Twee lijntjes van vier

Wanneer je aan het begin van de lange zijde vier balkjes neer legt en met een meter of tien ertussen nog een keer een lijntje met vier balkjes, dan kun je proberen om over beide lijntjes te stappen. Leg de balkjes op ongeveer een meter uit elkaar, maar probeer wel om even iemand op de grond te hebben om de afstand iets aan te passen als het voor je paard te dicht op elkaar ligt of juist te ver uit elkaar. Probeer dan het stuk waar geen balkje liggen in hetzelfde tempo en ritme door te blijven stappen.

Rechtuit en halt

Wanneer je een vierkant ( 3 x 3 meter) maakt van vier balken en je legt deze midden in de bak neer dan kun je er van alle kanten gebruik van maken. Om het rechtuit rijden te oefenen kun je in stap over de balken gaan, waarbij je precies in het midden van de balken wilt blijven. Naast rechtuit rijden kun je ook precies tussen de balken halthouden en daarna weer rechtuit weg rijden. Lukt het rechtuit rijden goed, probeer dan eens om een kwart volte te maken. Rijd over de eerste balk heen in stap en verlaat het vierkant dan over de balk rechts of links van je. Op die manier maak je een kwart volte.

Van hoek naar hoek

Je hoeft niet alleen over de balken te rijden als je er recht naartoe rijdt, je kunt ook van hoek naar hoek rijden. Dat kan wat lastiger zijn om te beginnen, maar als je je paard goed tussen je handen doorrijdt, kun je hem daarmee ook nog iets extra oplettender krijgen.

Rechte lijn

Een andere oefening met balken die goed geschikt is voor in de stap is om een aantal balken in een lijn aan elkaar te leggen, bijvoorbeeld op de middellijn. Wanneer je daar ook vier balken voor gebruikt heb je een lijn van twaalf tot zestien meter (afhankelijk van je balklengte), maar als je meer balkjes hebt kun je de lijn natuurlijk langer maken. Begin dan door af te wenden net voorbij A of C en maak vervolgens een soort slangenvolte met kleine boogjes waarbij je de blakjeslijn in het midden houdt. Varieer daarbij door de boogjes wat groter en wat kleiner te maken en maak af en toen een kleine volte links- of rechtsom extra, zodat je je paard nog een keertje extra over de balkjes laat stappen.

Bron: Horsejournals

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook