Carl Hesters 'boost je score'-tips • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Carl Hesters ‘boost je score’-tips

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je serieus bezig bent met wedstrijdrijden, dan wil je natuurlijk zorgen dat je je paard zo goed mogelijk voorstelt. Je oefent thuis, neemt les, laat jezelf filmen en zorgt dat je goed weet wat goed gaat en wat je nog even moet oefenen.

Individueel

Iedere ruiter heeft zo zijn eigen dingen die hij aan moet pakken en er zijn natuurlijk ook nog eens meerdere wegen naar Rome, maar vaak zijn een paar tips van een toptrainer ook welkom en daarom verzamelde Horse and Hound een paar tips en wijsheden, die Carl Hester onlangs deelde op een clinic.

Je eigen positie

Volgens Carl is het heel belangrijk dat je als ruiter op je eigen positie let. “Zorg dat je in het midden van je paard zit, in dezelfde balans als die je zou hebben als je op de grond staat”, aldus de Olympiaderuiter. “Je hiel, heup en schouder moeten netjes in een lijn zijn. Dat is niet alleen elegant, het is vooral nodig om je paard in balans te kunnen laten bewegen.”

Voorwaarts-zijwaarts

Of het nu in je proef gevraagd wordt of niet, vergeet niet om thuis voorwaarts-zijwaartse oefeningen te rijden met je paard. “Je kunt een soepel paard er zo tussenuit halen, want die kan opzij zonder dat het ritme verandert”, aldus Carl. “Wij nemen thuis in de training altijd het wijken voor het been in draf en galop mee. Ook al wordt het in de galop niet gevraagd in de proeven, wanneer je het gebruikt om te oefenen wordt je paard er veel losser van en gaat hij echt fijner en makkelijker bewegen.”

Halthouden

De derde tip van Carl is om je paard te leren vierkant te gaan staan bij het halthouden. Oefen het halthouden regelmatig en laat je paard dan, als hij daar qua training al aan toe is, telkens vierkant gaan staan. Laat je daarbij helpen door iemand vanaf de grond zodat je precies weet welk been waarheen moet. Corrigeer altijd naar voren en beloon rijkelijk als je paard het goed doet.

Lees volgende keer nog een paar tips om je scores te verbeteren.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook