Carl Hester over optimaal losrijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Carl Hester over optimaal losrijden

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voor veel ruiters is wedstrijd rijden een van de dingen, die ze graag doen met hun paard. Het zorgt ervoor dat je steeds een doel hebt waar je naartoe werkt, dat je de vooruitgang van je paard en jezelf bij kunt houden en een stukje competitie voegt ook voor sommige ruiters nog een beetje extra uitdaging toe.

Hetzelfde

Om dan zo goed mogelijk te kunnen presteren, moet je niet alleen zorgen dat jij en je paard het niveau dat je wil rijden ruim voldoende aan kunnen, maar ook dat je op wedstrijd hetzelfde blijft rijden en dezelfde routine afwerkt als thuis. Dat klinkt logisch, maar volgens Carl Hester gaat het juist daarin nog wel eens mis.

Ontspanning

“Wij proberen altijd precies volgens dezelfde routine los te rijden en doen dat op wedstrijd net zo bewust als thuis”, vertelt Carl. “En als ik zo nu en dan een beetje om me heen kijk, geloof ik niet dat iedereen dat doet en dat is zonde.” Juist omdat het doorwerken naar ontspanning tijdens het losrijden ervoor zorgt dat je je paard op zijn best kunt laten zien, benadrukt de Britse topruiter en -trainer dan ook dat je je niet onder druk moet laten zetten als ruiter omdat je toevallig op wedstrijd bent.

Flexibel

“Wanneer je paard zich op een wedstrijd heel anders gedraagt dan thuis, dan zou je moeten kijken wat je als ruiter moet doen om hem toch fijn los te kunnen werken en dat begint met een vaste routine, zodat dat in ieder geval vertrouwd is”, aldus Carl. “Wees dan als ruiter flexibel om uit te vinden wat verder nog goed werkt bij je paard en laat je niet haasten door de druk van het moment. Wat vaak goed werkt is terug naar hoe je het thuis oplost als je paard gespannen is en van daaruit weer verder werken.”

Balans

Verder wil de Britse trainer ruiters adviseren om wel voorwaarts te rijden met hun paard, maar dat wel te doen met een paard dat in balans is. “Veel ruiters rijden wel naar voren, maar laten daarbij het paard uit balans raken en dan nemen ze hem terug in tempo zonder dat ze echte impuls hebben. Dan is het paard nog steeds uit balans, alleen hij gaat minder snel”, aldus Carl. “Het echte voorwaarts rijden is iets dat je door bewustwording van je paard en zijn lichaamsgebruik en dat van jezelf moet leren. Het gaat om het in balans blijven, dan voelt het rijden ook fijn, als je trekkend en plukkend aan je paard door de baan vliegt, omdat je probeert hem tot ontspanning te dwingen, dan bereik je het vrijwel zeker juist niet. “

Bron: Horsemagazine

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook