Buitenrijden als wedstrijdvoorbereiding • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Buitenrijden als wedstrijdvoorbereiding

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Om succes te hebben in de wedstrijdring met je paard is het natuurlijk belangrijk om goed te oefenen in de rijbaan. Zonder voldoende oefening en gevarieerde training, kun je niet alles uit je paard halen. Maar ook al zou je het misschien niet direct denken, buiten rijden kan ook een goede voorbereiding zijn op een wedstrijd.

Horse and Hound zette een paar tips op een rijtje:

  • Buiten kun je soms hele stukken lekker rechtuit rijden en dat is een mooie gelegenheid om een aantal overgangen achter elkaar te rijden en te oefenen op deze precies op een bepaald punt te maken. Neem steeds een punt in gedachten een stukje verderop en plan daar je volgende overgang of tempowisseling. Merk je dat je te laat bent, begin dan iets eerder met de voorbereiding voor de overgang en wanneer je juist te vroeg bent, begin dan iets later. Zo oefen je precies rijden.
  • Je kunt vaak buiten ook heel goed oefenen met een paar pasjes wijken of schoudervoor rijden. Met wijken kun je bijvoorbeeld steeds een paar pasjes van de ene naar de andere kant wijken en dat afwisselen met een stukje rechtuit. Dat geldt ook voor schoudervoor of schouderbinnenwaarts – en als je paard eraan toe is – voor travers en een pasje appuyeren.
  • Ook het stappen en de overgangen in de stap kun je buiten verbeteren. Lekker voorwaarts stappen met een vrij lange teugel, waarbij je paard de hele tijd naar je hand toe blijft lopen is buiten vaak goed over langere stukken te oefenen, maar je kunt hem tussendoor ook oppakken en een (paar) keer halthouden, dat is ook goed buiten te oefenen.
  • Daarbij kun je je paard ook een stukje dapperder maken door met hem buiten te rijden. Juist doordat je paard buiten in een andere omgeving komt onder allerlei omstandigheden, is het op een wedstrijdterrein vaak ook een stuk minder spannend. En dat is weer fijn als je je op je proef aan het concentreren bent.
  • Tot slot is het ook goed voor de band die je met je paard hebt. Buiten rijden is vaak een stukje ontspanning en het is zowel voor jezelf als voor je paard fijn om op die manier met elkaar bezig te zijn. Daarmee versterk je de onderlinge band nog meer.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook