Buitenbeen en -teugel, denk aan een rivierbedding • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Buitenbeen en -teugel, denk aan een rivierbedding

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als ruiter wil je graag dat de energie van je paard van achteruit naar voren vloeit door zijn lichaam naar je handen zodat je met je hand precies de juiste hoeveelheid energie in je paard kunt houden en in de juiste banen kunt leiden.

Om de energie goed te kunnen begeleiden is het belangrijk dat je als ruiter zorgt dat die energie er niet aan de zijkant uit stroomt en daarom moet je zorgen dat je paard tussen je benen en je handen blijft. Wanneer hij eenmaal helemaal goed recht is, dan betekent dat dat je in het midden zit met je benen aan beide kanten langs zijn lijf en je beide handen voor je uit zodat je paard naar je beide handen toe loopt.

Energie

Voordat hij goed recht naar beide handen is, ben je vaak nog wel even bezig om hem op beide handen even los en soepel te maken met behulp van bijvoorbeeld voltes en slangenvoltes. Wanneer je hem dan in die wendingen en figuren goed vanuit je binnenbeen naar je buitenhand toe rijdt, dan krijg je steeds meer de controle over de energie die je opwekt.

In goede banen

Omdat het idee hoe die energiestroom zou moeten voelen en het belang van het buitenbeen en de buitenteugel soms lastig is uit te leggen liet Dressagetoday een tip uittekenen. “Stel je de energiestroom van je paard voor als een stromende rivier, waarbij de rivierbedding het water begrenst en de richting van de stroom bepaalt. Het maakt daarbij niet uit of de rivier rechtuit stroomt of een bocht maakt, het water kan alleen de bocht om als er aan beide kanten een begrenzing is, dus de hulpen aan de buitenkant zijn net zo belangrijk als de hulpen aan de binnenkant.”

Bron: Dressagetoday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook