Bouwen aan harmonie • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Quillemette Kraaikamp

De oefeningen, die je in de training rijdt en moet laten zien in een dressuurproef lijken soms best ingewikkeld. Natuurlijk is het een kwestie van oefenen om er beter in te worden, maar wanneer je als ruiter zorgt dat je elk deel van je paard zijn lijf kunt ‘besturen’ en leert hoe een oefening is opgebouwd, dan plak je alles aan elkaar vast en werk je naar een harmonieus uitgevoerde oefening.

Een ding tegelijk

Grand Prix-ruiter en trainer Dan Greenwood merkt dat zijn leerlingen soms wat overweldigd zijn vanwege een oefening, die ze moeten leren en gaf daarom een aantal tips op Horseandrider. Om te beginnen kun je je het beste focussen op een lichaamsdeel van je paard tegelijk. Wanneer je dat doet en systematisch zijn lichaam afwerkt in de volgorde van hoe hij de oefening moet uitvoeren, dan zul je merken dat het je veel makkelijker af gaat.

Plan

Zorg dat je een plan in je hoofd hebt als gaat rijden. Voordat je te paard zit kun je je al verdiepen in het hoe en waarom van een oefening en in de warming up kun je met het soepel maken alvast oefenen met het controleren van de verschillende delen van zijn lijf. Wanneer je dan echt aan de slag gaat, dan weet je dat je zijn achterbenen kunt beïnvloeden en dat je controle hebt over zijn schouders en hals en hoofd.

Voorbeeld-oefening

Om een idee te geven van hoe je een oefening zou kunnen rijden gebruikt Greenwood de schouderbinnenwaarts-appuyement-wijken-opbouw. (Klik hier voor een afbeelding)

Ga als volgt te werk:

  • Rijd in verzamelde galop rechtsom in de baan en bereid je paard met een (of meerdere) halve ophouding op de korte zijde bij A voor.
  • Neem je voor om bij K te beginnen met een appuyement.
  • Laat hem een paar sprongen appuyeren en laat je paard dan een stukje schouderbinnenwaarts rechtuit gaan. Met een paar sprongen schouderbinnenwaarts, houd je zijn aandacht bij je en laat je hem zijn binnenachterbeen even iets extra gebruiken.
  • Houd dan de buiging van het schouderbinnenwaarts vast en maak een volte tien meter naar rechts. Laat je paard op deze volte travers gaan en leid zijn schouders aan de buitenkant van de volte mee opzij. Blijf goed zitten, houd je binnenbeen lang en gebruik je buitenbeen om hem actief om je binnenbeen heen te laten springen.
  • Houd de buiging en stelling vast na een keer de volte te hebben gereden en vervolg dan de weg met wijken naar de hoefslag toe.

Op deze manier oefen je buiging, zowel voor je linker- als rechterbeen opzij gaan, gesteld en gebogen gaan in de richting waarin je gaat en in de richting waarin je niet gaat. Door vaker van dit soort oefeningen te rijden krijg je steeds meer controle over je paard en kun je hem steeds harmonieuzer rond rijden, ook in de oefeningen.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.