Bouw aan je zelfvertrouwen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bouw aan je zelfvertrouwen

Foto; Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je als ruiter beschikt over een goede dosis zelfvertrouwen dan is dat vaak gunstig voor de resultaten die je met je paard behaalt. Zelfvertrouwen helpt je om door te zetten als het een keertje tegenzit, terwijl te weinig zelfvertrouwen er juist voor kan zorgen dat je eerder opgeeft en ook op de verkeerde dingen focust.

Voor Horse and Hound een goede reden om eens een paar tips te verzamelen om je zelfvertrouwen een oppepper te geven.

Peptalk

Het is belangrijk dat je kritisch bent op wat je tegen jezelf zegt. Zinnen als ‘ik kan het toch niet’ of ‘ik leer het toch nooit’, leiden vaak niet naar betere prestaties. Je kunt beter tegen jezelf zeggen ‘dat kan ik wel’ of ‘dat ga ik zo goed mogelijk doen’. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk om realistisch te zijn en niet overmoedig. Jezelf wijsmaken dat dingen kunt, waar je nog helemaal niet aan toe bent zorgt juist voor teleurstelling.

Juiste doelstelling

Zorg ervoor dat je van jezelf weet wat een positieve invloed heeft op je prestatie in de ring. Wanneer je als ruiter bijvoorbeeld het succes afhankelijk maakt van het winnen dan kan dat heel frustrerend zijn omdat je niet alleen van je eigen inzet afhankelijk bent. Je kunt enorm veel vooruitgang hebben geboekt en een hele mooie proef hebben gereden, maar als er die keer toevallig een andere combinatie nog beter is, dan win je niet en dan heb je ondanks je goede rit geen goed gevoel. Wanneer je juist had ingesteld op een betere proef rijden, dan heb je een succeservaring ongeacht of je won of niet.

Leer van het goede en het slechte

Maak er een gewoonte van om na je proef de dingen die goed gingen én de dingen die niet goed gingen even door te nemen. Wanneer je ziet wat er niet goed ging en een plan maakt om dat volgende keer anders aan te pakken en juist naar de goede dingen kijkt om te weten wat je niet wilt veranderen, dan krijg je steeds meer overzicht van hoe je wilt trainen. Het hebben van een plan van aanpak om je doelen te bereiken helpt je ook om te bouwen aan meer zelfvertrouwen. Elk klein stapje in de goede richting is er een en als je de fouten gebruikt om van te leren, dan brengen zelfs die je een stukje verder naar je doel.

Sterke punten

Probeer je paard zo compleet mogelijk te trainen, maar concentreer je ook op je eigen sterke punten en die van je paard. Als je weet wat je zelf goed kunt en wat je paard goed kan en dat ook voldoende blijft oefenen, dan houd je allebei plezier in het werk en dan is het ook niet erg om af en toe even iets moeilijkers mee te pakken. Als je daarentegen steeds blijft hameren op dingen, die jij en je paard moeilijk vinden dan is het voor beiden minder leuk.

‘Zoek zijn talent’

Thamar Zweistra gaf een tijdje geleden ook als tip mee dat je vooral moet focussen op wat goed gaat en ook de dingen, die goed zijn moet blijven oefenen. “Ik probeer als ik kijk naar een paard niet te veel te focussen op de dingen, die hij minder goed kan, maar juist te kijken waar zijn talent ligt”, aldus Zweistra. “Vaak als je daarmee aan het werk gaat wordt een paard alleen maar beter en dan gaan dingen, die hij eerst minder goed kon, vanzelf beter omdat hij sterker wordt en zich goed voelt.”

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook