Bokken, voorkom het op tijd • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bokken, voorkom het op tijd

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer een paard bokt onder het zadel, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Je hebt bokken van vreugde en een beetje overmoed, maar het kan ook door angst of pijn komen. Wat je in ieder geval zou moeten doen als ruiter is zorgen dat je uitvindt waar het vandaan komt en er dan wat aan doen.

Steeds erger

Als je paard bang is of pijn heeft dan is het natuurlijk heel erg voor de hand liggend dat je dat wilt oplossen, maar ook als het overmoed of levensvreugde is zou je er wat een moeten doen. Wanneer je er niets aan doet, dan wordt het vaak van kwaad tot erger en kan zelfs een klein vreugdebokje af en toe uitgroeien tot een ware rodeo.

Fiebelkorn

Reiterrevue vroeg Anna-Sophie Fiebelkorn, die onder andere met de hengsten Benicio en Imperio op de Bundeschampionate heeft gereden en veel ervaring heeft met het opleiden van paarden, wat zij doet als paarden bokken.

Jonge paarden

Voorkomen van bokken begint volgens de Duitse amazone al in de stalgang en dan vooral met de jonge paarden. “Als je bij jonge paarden gelijk vol aansingelt is dat voor veel van hen een reden om te bokken en je zorgt er dan ook vaak voor dat ze singeldwang krijgen”, vertelt Fiebelkorn. “Daarom doe ik zeker bij jonge paarden de singel nooit gelijk strak, maar doe ik dat in een heleboel kleine stukjes tijdens het aan de hand stappen bijvoorbeeld.”

Aan de longe

Verder gaan bij Fiebelkorn alle jonge paarden en ook een aantal vijf- en zesjarigen eerst even aan de longe voordat ze gereden worden. “Dat betekent niet dat ze dan alles mogen doen wat ze willen hoor”, legt de amazone uit. “Ze moeten ook aan de longe eerst netjes rustig stappen, maar aan de longe kunnen ze wel net even gecontroleerd wat extra energie kwijt voor je opstapt en dan zijn ze toch wat meer ontspannen onder het zadel.”

Kleine dingetjes

Bokken hoeft niet altijd van overmoed te komen, paarden kunnen ook gewoon een keer schrikken, maar als het vaker voorkomt is het wel belangrijk dat je na laat kijken of hij niet ergens last van heeft in zijn rug of dat zijn zadel misschien niet goed past. Door blijven rijden als je paard steeds blijft bokken en je weet niet waardoor en kunt het ook niet oplossen verdient nader onderzoek.

Voorkomen is snel denken

Mankeert je paard niets, maar blijft hij het leuk vinden om regelmatig een boksprong te maken, dan moet je leren om snel te denken. “Zorgen dat je paard zich niet verveelt en dat je hem met zijn aandacht bij zijn werk houdt is een goede manier om hem van het bokken te houden”, vervolgt de dressuuramazone. “Heel veel overgangen rijden en dan maakte het niet uit of dat van de ene naar de andere gang is of binnen de gangen, zolang je je paard maar aan het werk houdt.”

Volte

Wanneer je dan toch te laat bent en je paard begint te bokken, dan zou je volgens Fiebelkorn in ieder geval moeten proberen om hem een wending of volte op te sturen zodat je de leiding weer overneemt. “Zorgen dat hij zijn hoofd niet tussen zijn knieën stopt en de bocht om, dan heb je zo snel mogelijk de controle weer terug.”

Blijven rijden

Wat je in ieder geval moet doen als je paard bokt is zorgen dat je gewoon door blijft rijden en dat je niet voorzichtig wordt. Wanneer je onzeker wordt, dan voelt je paard dat ook en daarmee verzwak je je positie als leider. Duidelijk zijn en consequent en eventueel een bokriempje aan je zadel maken of een beugelriem om de hals van je paard zodat je net even je evenwicht kunt houden en daarmee iets zekerder kunt zitten.

Bron: Reiterrevue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook