Blijf bij je systeem • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Of je nu een jong paard rijdt of een ouder en meer ervaren paard, als je een systeem volgt en daar consequent in bent, bereik je het meeste. Dat is een van de tips, die de Grand Prix-amazone Cindy Ishoy gaf op Dressagetoday. Daarnaast is het belangrijk dat je positief bent in de training.

Gymnastiek

Positieve bekrachtiging in de training heeft een pro-actief effect op je paard. Straf een jong paard nooit als hij iets aanbiedt dat hij later nog moet gaan doen. Ook al is het niet wat je wilt, zorg dat je hem niet ontmoedigt. Wanneer je bijvoorbeeld vraagt om de linkergalop, maar hij springt verkeerd aan, beschouw het dan niet als een fout. Later moet hij ook de contragalop gaan leren, dus maak gebruik van de situatie door er een stukje gymnastiek van te maken. Laat hem een stukje doorgalopperen in de rechtergalop, waarbij je probeert om hem dan ook netjes te laten galopperen en neem hem dan weer terug. Zo houd je hem ontspannen en kun je daarna opnieuw de linkergalop vragen.

Ritme, souplesse en contact

Het rijden van de oefeningen uit de zwaardere proeven lijkt misschien moeilijk, maar zorgen dat je paard leert gaan in een goed ritme, daarbij soepel is met een fijn contact is eigenlijk een moeilijkere opgave. Als dat namelijk lukt zijn de oefeningen helemaal niet zo moeilijk meer. Zo zitten als ruiter dat je je paard aan het werk zet en jij hem daarbij niet in de weg zit en hem daarbij ook nog op de kleinst mogelijke hulpen leren reageren, daar zit de sleutel van het succes.

Systeem

Een systematische gymnastiserende aanpak maakt de training simpeler. Dat draagt bij aan een positieve instelling van zowel ruiter als paard. Consequent en gedisciplineerd trainen zorgt voor wederzijds vertrouwen. De hulpen worden op dezelfde manier gegeven, de training op dezelfde manier opgebouwd en je wilt ook consequent hetzelfde antwoord van je paard. Daarmee kun je zorgen dat je paard op zo klein mogelijke hulpen leert reageren, zich steeds beter kan gaan dragen en steeds meer in balans komt. Op die manier kun je niet alleen het beste uit jezelf halen, maar ook het beste uit je paard.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.