Bewaar de rust in de actieve stap • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bewaar de rust in de actieve stap

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het ene paard stapt van nature makkelijker groot dan het andere en zal ook in een proef hogere cijfers krijgen voor de uitgestrekte stap, maar er zijn ook paarden die ongeacht hoe goed ze kunnen stappen snel geneigd zijn om te gaan draven in een proef als ze moeten verruimen.

Als ruiter kun je daar best onzeker van worden en voorzichtiger gaan rijden, waarmee je het probleem meestal groter maakt in plaats van oplost. Your Horse ging daarom op zoek naar een paar tips over wat je dan als ruiter het beste kunt doen.

Aan de hulpen

Als eerste moet je als ruiter natuurlijk zorgen dat je paard gehoorzaam is aan je hulpen en in de training net zo veel aandacht besteden aan de stap als aan de andere gangen. Je kunt niet van je paard verwachten dat hij een mooie uitgestrekte stap laat zien in een proef als hij thuis alleen maar stapt met een los teugeltje als hij begint of klaar is en daarbij nog niet eens door hoeft te lopen.

Overgangen

Net als bij de draf en de galop moet je ook in de stap duidelijk de overgangen laten zien van arbeidstempo naar groter en weer terug. Vaak wordt er heel wat tijd besteed aan de midden- en uitgestrekte draf en galop, maar houdt het voor de stap op bij de arbeids- of verzamelde stap, die je vraagt voor de overgangen naar een andere gang.

Spanning

Wanneer het vooral de wedstrijdspanning is waardoor de stap misgaat, probeer dan veel te oefenen op ander terrein. Zeker wanneer je paard eigenlijk het gevoel geeft goed te kunnen stappen zolang je thuis traint, kan het heel fijn voor hem zijn regelmatig ergens anders te rijden. Denk daarbij niet alleen aan wedstrijden, maar bijvoorbeeld ook aan clinics of vraag of je zo nu en dan mag trainen op een manege in de buurt.

Leiding

Zorg dat je altijd de leiding neemt als je aan het rijden bent. Dat is vertrouwd voor je paard. Wanneer jij hem vertelt wat hij moet doen en hem gerust kunt stellen in zijn werk dan geef je hem ook de gelegenheid om actief groter te gaan en daarbij kalm en ontspannen te blijven.

Bron: Yourhorse

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook