Bewaar de rust bij de vliegende wissels • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Gisteren kon je hier lezen welke oefeningen Ingrid Klimke graag gebruikt om paarden vliegende wissels te leren. Het uiteindelijke doel met de wissels is dat je met je paard moeiteloos van de ene naar de andere galop wisselt en daarbij makkelijk voorwaarts en bergop blijft galopperen naar je handen toe.

Belonen

“Lukt een wissel goed, dan is dat een goed moment om de training te stoppen voor die dag en je paard uitgebreid te belonen. Hem voorwaarts laten galopperen en daarbij de teugels uit je hand laten kauwen en dat daarna ook in draf doen is zeker bij dit soort werk heel goed voor je paard”, vertelt Klimke. Daarmee zorg je steeds opnieuw voor ontspanning en dat is altijd belangrijk voor de training, maar zeker ook bij het aanleren van de wissels.

Hectisch

Een van de meest voorkomende problemen bij het aanleren van de vliegende wissels is dat een paard hectisch wordt. Een hectisch paard kan zich niet meer concentreren en blijft dan ook niet meer bergop galopperen. Daarmee raakt hij uit balans en dat zorgt ervoor dat hij eigenlijk geen goede wissel meer kan springen. Wanneer je paard hectisch wordt, dan moet je dat dus eerst oplossen voordat je verder gaat met de wissels en proberen te zorgen dat hij de volgende keer niet meer hectisch wordt.

Tips

  • Rijd de wissels niet te vaak of te snel achter elkaar.
  • Leid je paard zijn aandacht af en vraag de wissel op een andere plek.
  • Rijd zonder sporen, zodat je met de vlakke binnenkant van je kuit een beenhulp kunt geven. Dat is zeker voor paarden die gevoelig zijn op je been vaak fijner dan met sporen rijden.
  • Bouw spanning af door stukken groter te gaan galopperen tussendoor of door hem terug te nemen naar stap en een stukje met lange teugel te gaan stappen.

Bron: St-Georg

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.