Beter zitten in draf • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Beter zitten in draf

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Netjes doorzitten in draf is voor veel ruiters moeilijk in het begin. Om het te leren moet je natuurlijk oefenen, maar als je de tips, die de Britse topruiter en trainer Emile Faurie geeft op Horse and Rider gebruikt, dan kan het net even iets makkelijker gaan.

Los

Om te beginnen is het belangrijk dat je paard los door zijn lijf is en zijn rug goed gebruikt. “Het is bijna onmogelijk om goed door te zitten op een paard, dat niet los is”, aldus Faurie. “Zorg dus dat je je paard voldoende hebt losgewerkt voordat je gaat oefenen met doorzitten.”

Eerste passen

De eerste passen na de stap zijn het makkelijkst om door te zitten en daar kun je dan ook goed mee beginnen. Blijf de eerste vier a vijf passen zitten en laat je dan door je paard meenemen en ga lichtrijden. Wanneer je dan een stukje gedraafd hebt kun je opnieuw een overgang naar stap maken en weer naar draf.

Diep inademen

Wanneer je aan het lichtrijden bent in draf en je wilt gaan doorzitten, adem dan diep in en blaas je adem langzaam en in het ritme van de draf helemaal uit als je gaat doorzitten. Dat zorgt voor een zekere ontspanning waardoor je makkelijker met je paard mee kunt gaan als je blijft zitten.

Volte

Wat ook een goede oefening is om beter te leren doorzitten is je paard in een arbeidstempo op de volte rijden en dan deze volte iets verkleinen. Houd je paard hierbij netjes gebogen en naar je hand en ga dan doorzitten terwijl je je binnenhand iets naar voren brengt. Laat je meenemen in de beweging van je paard en laat hem voor je binnenbeen wijken naar buiten zodat je weer op de grote volte komt. Ga dan weer lichtrijden.

Kort

Als laatste tip geeft Faurie mee dat je vooral vaak korte stukjes moet oefenen en niet moet proberen om heel lang door te zitten achter elkaar. De kleine stukjes oefenen kun je na verloop van tijd bijna vanzelf uitbouwen naar langere periodes aan elkaar.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook