Benen 'stil' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Benen ‘stil’

Foto: www.arnd.nl

Een rustige en stille beenligging heeft veel meer te maken met bewegen dan met stil, ook al zou je dat misschien niet denken. Juist doordat je met de beweging van je paard meegaat kun je ‘stil’ zitten, maar als je been te veel beweegt, dan is het natuurlijk ook niet goed, daarom verzamelde Reiter Revue een paar tips.

Onstabiele zit

Onrustige benen zijn meestal een gevolg van een onstabiele zit en daarom kun je je volgens Hannes Müller, de opleidingschef van Warendorf, vaak beter op de zit van de ruiter concentreren, dan op zijn benen alleen. “Wanneer een ruiter niet in balans zit, dan probeert hij dat vaak met knijpen met zijn benen op te lossen, maar dan duw je jezelf juist weer uit het zadel en dat is niet goed voor je stille beenligging.”

Balans

Wanneer je met je bovenlichaam mooi rechtop in balans kunt zitten, dan kun je je benen zo goed mogelijk ontspannen af laten hangen. Het heupgewricht is een kogelgewricht en daarom kun je je been zowel opzij als naar voren en achteren verplaatsen. Om zo ontspannen mogelijk om je paard te kunnen zitten kun je je benen vanuit je heup optillen van je paard en ze dan vervolgens zachtjes weer neer leggen zodat ze maximaal om je paard heen hangen. Dat lukt niet als je naar voren of naar achteren zit met je bovenlichaam of naar een kant hangt. Je moet dus goed opletten dat je ook niet inknikt in je heup, want dan zit je scheef en uit balans.

Beugels niet te lang

Hoewel met mooie lange benen om je paard zitten niet kan met te korte beugelriemen, kan het ook niet met te lange beugelriemen. Wanneer je je beugelriemen te lang hebt, dan moet je ‘op je tenen’ gaan staan om de beugels aan je voeten te kunnen houden en daarmee verkramp je niet alleen, je zet ook je heup op slot als je te lang gaat zitten. En dan kun je je paard niet meer goed volgen in de beweging waardoor je been juist weer niet stil om je paard blijft liggen. De beugellengte is goed als je je voet makkelijk in de beugel kunt doen en je je knie licht gebogen kunt houden. Klik hier voor een bericht over het vinden van de ideale beugellengte.

Tempo omlaag

Voor het oefenen om je been stiller te houden zou je volgens Müller beter in een wat lager tempo dan in een hoog tempo kunnen beginnen en ook regelmatig stukjes te stappen tussendoor. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt, maar als je te lang achter elkaar doorgaat met oefenen en je spieren worden moe, dan wordt het moeilijk om te ontspannen. Juist door iedere keer een korte stappauze te nemen en bewust je benen weer lang om je paard te leggen, ga je de correcte en ontspannen ligging makkelijker herkennen en kun je later ook in draf en in galop je been goed leggen als je merkt dat je je been optrekt of dat je minder ontspannen kunt zitten.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook