Ben je klaar voor de L? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ben je klaar voor de L?

Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

Als je een ruiter bent die al meerdere wedstrijdpaarden heeft opgeleid is de overstap naar een hogere klasse vaak een weloverwogen en logische keuze. Maar wat nou als je met je eerste pony of paard in de klasse B dressuur rijdt. Wanneer waag je dan de sprong naar de klassse L? Jurylid en instructrice Helma van Harselaar-Hogendoorn legt uit waar je op kunt letten.

Behaalde resultaten

“Natuurlijk kijk je eerst naar je tot nu toe behaalde resultaten in je B proeven. Als je keurig iedere wedstrijd één of zelfs meer winstpunten rijdt en voldoende punten hebt verzameld, heb je waarschijnlijk al een leuke basis”, aldus Helma. “En een goede basis is, of je nu B of Grand Prix rijdt, altijd een vereiste. Rijd je nu nog niet iedere wedstrijd een winstpunt, of zelfs vaker niet dan wel, vraag je dan af of overstappen al verstandig is.”

Wijken voor het been

Een oefening die er bij komt in de klasse L is wijken voor het been. Voor een onervaren ruiter kan dat best een pittige oefening zijn. “De meeste ruiters weten wel hoe wijken er uit zou moeten zien, maar in de praktijk gaat het vaak toch mis”, legt het jurylid uit. “Ik zie in de ring veel storingen doordat men heel dwingend probeert het paard opzij te drukken en daarbij vaak ook nog het eigen gewicht naar buiten duwt. En juist doordat de ruiter zo goed z’n best doet, er moet op een wedstrijd immers gepresteerd worden, gaat het mis! Je paard kan van schrik onrustig of zelfs sterk in de aanleuning worden en kan daarbij ook nog gaan vluchten. Er ontstaat spanning! En voor je het weet sta je al op korte zijde C en is er van het wijken weinig terecht gekomen.”

Wat kun je doen om dit scenario te vermijden?

  • Probeer met je gewicht midden in je zadel te blijven zitten. Als je scheef zit breng je niet alleen jezelf, maar ook je paard in onbalans.
  • Ga je paard niet opzij duwen, maar laat het met kleine ‘tikjes’ van je onderbeen voorwaarts-zijwaarts gaan. Als je paard niet reageert zul je je hulp wat pittiger moeten herhalen.
  • Blijf rustig ademhalen. Je paard voelt jouw spanning als je je adem inhoudt.
  • Houd een mooi elastisch contact met de paardenmond.
  • Probeer een constant ritme te houden. Dus niet sneller of langzamer gaan draven.
  • Blijf vooral losjes zitten en ga niet knijpen! Geen enkel paard vindt het fijn als zijn ruiter als een soort ‘wasknijper’ op z’n rug zit!

Met deze tips zul je volgens Helma in je training en op concours gaan merken dat jij en je paard met veel meer plezier en harmonie door de baan gaan en dat wijken niet moeilijker is dan in je dressuurboekje staat: Een voorwaarts-zijwaartse beweging waarbij het paard met lichte stelling parallel aan de lange zijde gaat, waarbij de voorhand licht voor gaat.

Veel wedstrijdplezier en -succes!

Helma van Harselaar-Hogendoorn is ORUN-Instructrice en ZZ-Licht jurylid. Ze geeft veel lessen, zowel privé als aan verenigingen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook