Belangrijke lessen van Robert Dover • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Viervoudig Olympiade-ruiter Robert Dover is niet alleen welbekend als ruiter, maar ook als trainer en bondscoach. Door zijn jarenlange ervaring heeft de Amerikaan een hele brede kennis van de dressuursport en in zijn Robert Dover Horsemastership Clinic Week in Wellington krijgen elk jaar een hoop jonge ruiters de kans om van hem te leren.

Lizzy Youngling volgde een paar van de clinics van Dover vanaf de zijlijn en leerde daarbij een aantal belangrijke lessen. Voor NoelleFloyd zette ze de belangrijkste op een rijtje.

De vier geboden van dressuur

In de dressuur zijn vier dingen echt belangrijk en dat benadrukte Dover bij elke ruiter opnieuw. Ritme en tempo, houding, voorwaarts en paslengte. Als ruiter moet je deze vier dingen niet alleen weten, je moet ze beheersen en tot prioriteit maken.

Alles is verbonden

Net als wij mensen, die op aarde leven en rond een grote bal van energie (de zon) draaien en verbindingen creëren, is dressuur één groot circuit van energie dat met elke oefening die we vragen is verbonden. “Alles komt terug op energie: het opwekken van energie, het opvangen van energie, het laten circuleren van energie en de energie zo begeleiden dat we de oefeningen en overgangen die we voor ogen hebben kunnen uitvoeren”, legt Dover uit.

Zelfvertrouwen

Een van de grootste kenmerken van Charlotte Dujardin, Isabell Werth en Laura Graves is hun zelfvertrouwen tijdens het rijden. “Als je geen zelfverzekerde houding hebt, zeg je tegen mensen dat je niet in jezelf gelooft”, aldus Dover. “Dus ga rechtop zitten, schouders terug, kin omhoog en rijd je beste proef of training ooit.”

Belonen

Wanneer je het hebt over het aanleren van nieuwe oefeningen, dan moet je eraan denken dat paarden ook graag beloond worden, want wat zou anders de reden zijn om iets te doen. “Zou een schattige pup leren zitten zonder daarvoor beloond te worden door zijn eigenaar? Nee. Net als een pup verdient een paard ook een beloning, vooral in de leerfase”, legt Dover uit. “Het niet geven van een correctie is niet hetzelfde als een beloning. Het enige dat een beloning is, is bijvoorbeeld ‘braaf’ zeggen of een aai over de hals geven of een suikerklontje. Je kunt een zeehond ook niet trainen zonder vis.”

Voltes

Het maakt voor Dover niet uit op welk niveau je rijdt, voltes blijven altijd heel waardevol. Overgangen op de volte, tussen de gangen, maar zeker ook binnen de gangen. Voltes afgewisseld met een stukje rechtuit en weer een volte, maar ook de variatie tussen de grote volte en de kleinere volte. Voltes zouden dan ook vast onderdeel moeten zijn van iedere training.

Focus

Zodra je de baan binnenrijdt, moet je je concentreren op wat je te doen hebt. Zowel in de training als in de wedstrijdring weet je wat je taak is en als ruiter moet je zorgen dat je je daar niet van af laat brengen. Ook als het even niet helemaal gaat zoals je zou willen, blijf kalm en blijf je doel voor ogen houden. Wanneer je zorgt dat je dat altijd doet, dan wordt het makkelijker om in een proef door te blijven gaan als er iets even minder ging, juist omdat je in de dagelijkse training al oefent om je niet van de wijs te laten brengen.

Elegant

Wees zo elegant als een prins of prinses in de omgang met je paard en in de training. Dat houdt in dat je geen onbezonnen of agressieve bewegingen maakt en hem niet grof gaat rijden. In plaats van hem een schop te geven met je spoor of een ruk aan de teugel als hij niet luistert, blijf je kalm en probeer je met de juiste hulpen zijn aandacht weer terug te krijgen. “Je krijgt geen snellere reactie wanneer je grof te werk gaat”, aldus Dover. “Stel je maar eens voor dat je met een been in de lucht staat en er komt iemand van achteren op je af, die je bang maakt. Dan til je je been niet hoger op, je zet het juist stevig op de grond.”

Bron: NoelleFLoyd

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.