Beenligging: Soepel is niet hetzelfde als slap • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Beenligging: Soepel is niet hetzelfde als slap

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je denkt aan een ontspannen ligging van je been als je aan het rijden bent, dan is dat niet hetzelfde als je been slap langs je paard laten hangen. Een soepel been heeft een zekere aanspanning nodig.

Wanneer je niet precies weet hoeveel of hoe weinig spanning je dan zou moeten voelen, gaf biomechanica-expert Susanne von Dietze een paar handige tips.

Oefening

  • Begin in stap en doe je beugels uit. Op een later moment kun je dit ook in draf of galop doen.
  • Stel je voor dat je hele brede voeten hebt met ruimte tussen je tenen en houd je voeten parallel aan de grond zodat je op ieder denkbeeldig moment zonder je paard zou kunnen staan op de grond. Je tenen mogen dus niet afhangen, maar ook niet omhoog wijzen.
  • Met het beetje spanning dat je voelt in je enkel en je voet kun je gaan werken aan de ligging van je been. Stel je voor dat je beugels aan je voeten hebt en dat je beugelriemen in een vloeiende beweging een aantal gaten korter worden ingesteld en daarna langzaam en weer in een vloeiende beweging weer langer worden.
  • Houd bij het fictief inkorten en verlengen van de beugel je enkel onder je heup en scharnier in je knie en je enkel om je been omhoog en weer omlaag te laten gaan. Let op het gevoel dat je krijgt net voor je je been helemaal gestrekt naar beneden hebt hangen: Dan gaat je heup op slot. Daarom moet je stijgbeugel altijd op zo’n lengte zijn ingesteld dat je altijd met een licht gebogen knie op je paard zit.
  • Met het omhoog en omlaag bewegen van je been in het ritme van de beweging van je paard leer je het gevoel van elastisch zitten met een stukje positieve aanspanning in je benen zonder dat je klemt of verstijft.
  • Een effectieve positie van je been vraagt om die elasticiteit en dat stukje aanspanning, waarbij je niet strak om je paard heen zit en ook niet slap.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook