Been los voor meer balans • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Been los voor meer balans

Foto: Lynn van Woudenbergh

Als ruiter blijf je behalve aan de opleiding van je paard ook altijd werken aan jezelf. Omdat een goede balans nodig is voor een goede houding en onafhankelijke zit gaf Uta Gräf op Reiter Revue een tip, die voor een ‘aha’-momentje kan zorgen en waar je misschien wat aan hebt.

Been los

Til je bovenbeen, knie en onderbeen helemaal van je paard af en balanceer jezelf op je zitbeentjes. Leg dan heel licht je benen weer in de juiste positie terug langs je paard en laat ze ontspannen liggen. Eventueel kan je trainer je paard voorwaarts houden met een longeerzweep, zodat je even niet hoeft te drijven.

Nieuw gevoel van balans

Het resultaat is volgens Gräf een nieuw gevoel van balans. “Je voelt dan precies of je echt in het midden van je zadel zit en zo niet dan corrigeer je jezelf”, aldus de amazone. “Dat helpt enorm omdat je dan je beenhulpen veel preciezer en doelgerichter kunt geven – en dus ook veel kleiner – en omdat je vanuit die ontspanning met kleine aanpassingen in je zit ook je gewichtshulpen heel subtiel in kan zetten. Ruiters zijn vaak verbaasd als ze merken op hoe weinig druk van een been een paard al reageert als de ruiter tussendoor als hij geen hulp geeft juist ontspannen en in balans op zijn paard zit.”

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook