Basistips van Christoph Koschel • Dressuur Magazine
Artikelen
Christoph Koschel Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je als ruiter aan het begin staat van de sportcarrière van je paard, dan is het natuurlijk belangrijk dat je zorgt dat je paard de basisdingen goed leert. Dat leer je hem niet in een paar dagen en in het leerproces kom je ook vanzelf dingen tegen die in het begin nog niet zo lekker gaan.

Reiterrevue vroeg daarom aan Grand Prix-ruiter Christoph Koschel een paar tips voor in de lagere klassen waar je, als het eenmaal goed is aangeleerd, later ook nog veel profijt van kunt hebben.

Naar de hand

“Als mijn paard niet recht kan gaan, waarbij hij van achter naar voren gehoorzaam aan de hulpen naar mijn hand toe loopt, dan is zelfs de makkelijkste oefening heel moeilijk”, begint Koschel zijn uitleg. “Neem bijvoorbeeld het halthouden, dat kun je niet correct doen als een paard scheef is of als hij de ruiterhulpen niet accepteert.” En datzelfde geldt voor bijvoorbeeld het groter gaan of het hals strekken.

Groter gaan

Het belangrijkste bij het groter gaan vindt Koschel het dat zijn paard leert wachten op de hulp voor hij moet vergroten. “Als mijn paard in de hoek voorafgaand aan de diagonaal netjes leert wachten omdat ik hem een halve ophouding geef, dan kan ik hem daarna naar voren laten vertrekken zonder dat ik hem met mijn hand in de weg zit en hem belemmer in het groter gaan.”

Hals strekken

Bij het hals strekken geeft Koschel als tip dat je voldoende naar voren moet blijven rijden om te voorkomen dat een paard zich achter je hand oprolt als je je teugels langer laat worden. “Een paard dat zich opkrult is niet voor je been en loopt ook niet naar je hand toe. Wanneer je dat merkt kun je het beste eerst wat aandacht besteden aan het naar voren antwoord geven van je paard en het naar je hand toe willen lopen met zijn mond. Als dat goed lukt, dan kan hij ook beter hals strekken.”

Eerst halt dan pas achterwaarts

Bij het achterwaarts gaan moet je volgens Koschel eerst zorgen dat je paard netjes halt kan houden. “Een paard dat niet netjes kan halthouden, kan ook bijna niet netjes achterwaarts gaan. Wanneer een jong paard zijn hoofd wat omhoog doet in het begin is niet zo heel erg, zolang hij maar wel netjes taktmatig achterwaarts stapt. Kun je nog niet goed halthouden met je paard, dan kun je beter eerst nog wat extra aandacht besteden aan de nageeflijkheid en het correct voorwaarts gaan van je paard.

 


Bron: Reiterrevue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.