Balkenoefening voor de galop • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het is voor de variatie vaak een goed idee om niet alleen gewoon dressuurmatig te trainen, maar ook bijvoorbeeld wat oefeningen met balkjes toe te voegen aan de training. Naast over een lijntje draven of galopperen zijn er ook nog andere manieren om de balkjes in je werk te gebruiken. Your Horse gaf een tip met een vierkant van balken voor de galop.

Vier balken

Leg vier balken neer in de rijbaan  in de vorm van een vierkant (blijf minimaal twee meter van de hoefslag) en zorg dat de afmeting van het vierkant twaalf bij twaalf meter is. De oefening, die je hiermee kunt doen helpt je paard bij het meer door zijn lijf galopperen en zorgt er bovendien voor dat hij goed op moet blijven letten.

Oefening

Rijd je paard eerst los en gebruik daarvoor de hele rijbaan. Je kunt een keer over een balkje uit het vierkant draven of galopperen, maar dat hoeft niet. Zodra je paard los is en je kunt met hem aan het werk, begin dan in de linkergalop. Rijd twee keer een ronde om het vierkant van balken heen in een arbeidstempoe en rijd dicht langs de buitenkant van de balken. Na twee ronden neem je je paard iets terug in galop en maak je een bocht iets kleiner, zodat je aan de binnenkant van het vierkant terecht komt. Rijd dan twee keer een vierkant zo dicht mogelijk langs de balken aan de binnenkant, waarbij je je paard iets meer in de verzamelde galop rijdt. Rijd vervolgens weer het vierkant uit en maak weer twee ronden langs de buitenkant van de balken in arbeidstempo. Verwissel vervolgens van hand en vraag hetzelfde rechtsom.

Kleiner maken

Lukt de oefening goed, dan kun je een beetje spelen met de grootte van het vierkant en er bijvoorbeeld een maken van tien bij tien meter, maar doe dat pas als je je paard net zo makkelijk links- als rechtsom het vierkant kunt laten maken. Heeft je paard het erg moeilijk op een of beide kanten, vraag dan eerst de oefening in draf en probeer het later nog een keer in galop.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.