Afwisselen met pionnen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Afwisselen met pionnen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Pionnen kunnen op een snelle manier ingezet worden voor meer variatie in de training van je paard. Je kunt ze gebruiken voor behendigheid en voor meer oplettendheid, maar het is ook een goede manier om zelf oplettender en preciezer te rijden.

Reiterrevue kwam daarom met een paar oefeningen waarbij pionnen makkelijk kunnen worden ingezet of het gebruik van ervan een oefening net iets leuker maakt.

Precies

Om te beginnen is het leuk om af en toe je rijbaanfiguren te markeren met pionnen zodat je je goed bewust wordt van hoe groot die figuren horen te zijn. Op maneges worden de pionnen nog wel eens ingezet om ruiters beter door te hoeken te laten rijden, maar je kunt ze ook als markering gebruiken voor gebroken lijnen, voltes in alle formaten en diagonalen. Zelfs het neerzetten helpt je al een stukje bewuster te worden van de ruimtelijke indeling van de rijbaan.

Galop vergroten

Ook voor het vergroten van je galop kun je pionnen inzetten, maar dan is het wel handig als je iemand op de grond hebt, die kan helpen. Probeer eerst de pionnen neer te zetten op de afstand die je denkt nodig te hebben voor een galopsprong en zet ze op een volte waar je om de buitenkant van de pionnen heen rijdt. Probeer dan een beetje te spelen met de grootte van de galop door de pionnen iets verder uit elkaar te zetten en toch hetzelfde aantal galopsprongen te blijven rijden. Je paard moet dan natuurlijk iets groter gaan galopperen. Omgekeerd kan ook, want als je de pionnen juist iets dichter bij elkaar zet dan kun je je paard iets meer verzamelen.

Slalom

Wanneer je de pionnen in een rechte lijn in de lengte van de baan neerzet, op vijf meter van de hoefslag en met bijvoorbeeld vijf meter ertussen, dan kun je op een ‘rechte’ lijn slalommen, maar je kunt ook om iedere pion een volte tien meter rijden en dan weer door naar de volgende. Nog meer variatie krijg je als je én slalomt én afwisselend links- en rechtsom voltes tien meter rijdt.

Zijgangen

Behalve voltes en wendingen en stukjes rechtuit kun je ook de verschillende zijgangen combineren met pionnen. Wanneer je in de lengte van de baan afwisselend vijf meter links en vijf meter rechts een pion neerzet, dan kun je van de ene naar de andere pion wijken en weer terug of appuyeren. Het gaat er niet om om de oefening heel moeilijk te maken, je kunt ook een klein stukje opzij vragen en weer terug, maar het is vaak wel heel fijn om een aanknopingspunt te hebben waar je heen wilt rijden. Pas dit ook aan aan je paard en het niveau dat hij aankan.

Bron: Reiterrevue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook