Adem in, maar ook weer uit • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Adem in, maar ook weer uit

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Gelukkig hoeft ademen niet op je dagelijkse ‘to do’ lijst te staan of ingepland te worden in je telefoon om een reminder te krijgen, maar dat betekent niet dat je er geen aandacht aan hoeft te besteden. Een juiste techniek bij het ademhalen heeft namelijk veel effect op hoe je presteert als ruiter.

Met goed ademen help je jezelf onder andere om goed te blijven zitten, je kunt niet makkelijk goed ademen terwijl je in elkaar gezakt zit bijvoorbeeld en met goed ademen houd je ook de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer in je lichaam op peil zodat je goed kunt blijven functioneren.

Concentratie

Wanneer je je concentreert op een goede ademhaling ben je ook meer ‘in het moment’ en dat is ook goed voor ruiters. Dan kun je je meer richten op je gevoel en dat is wat je nodig hebt om fijn met je paard te kunnen trainen.

Vol inademen

Om rechtop te kunnen zitten moet je je longen vol met lucht kunnen vullen, maar goed uitademen is ook belangrijk voor de ruiter. Dat is ook de reden dat sommige trainers je aanmoedigen om uit te ademen voor overgangen terug.

Waarom?

Als je eenmaal goed gecontroleerd kunt uitademen, dan voel je waarom dat belangrijk is. Je houdt dan namelijk je eigen gewicht in je lichaam. Je zit rechtop en blijft ook zo in balans zitten tijdens de overgang. Daardoor is het voor je paard makkelijker om in balans te blijven en je ook mee te nemen in zijn beweging.

Ademen

Goed ademen helpt ook om je spieren te ontspannen, waardoor je met kleinere hulpen met je paard kunt communiceren. Terwijl je als je je adem inhoudt juist zorgt dat je lichaam minder zuurstof binnen krijgt en daarmee verstijf je je spieren juist eerder. Inademen en uitademen dus.

Tellen

Wanneer je niet zeker weet of je wel goed ademt kun je in het ritme van de beweging hardop gaan tellen. Neem in draf bijvoorbeeld het inzitten als telmoment en tel dan met stappen van vijf naar honderd en weer terug en doe het vervolgens in stappen van twee nog een keer. Het hardop tellen zorgt ervoor dat je moet blijven ademen en omdat je het in de maat van de beweging doet, kom je ook meer in het juiste ritme bij je paard te zitten.

Nadenken

Door je adem in te houden, krijgen niet alleen je spieren , maar ook je hersenen geen zuurstof meer. Dus je verstijft niet alleen, het wordt ook lastiger om alert te blijven en na te blijven denken. Daarmee maak je het jezelf dus nog lastiger. Doordat je hardop telt en bewust stappen van vijf en daarna twee neemt, ben je niet alleen aan het doorademen, maar kun je door het tellen ook niet blijven hangen in gedachten, die spanning oproepen en dat helpt ook voor een stukje meer ontspanning.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook