Achten voor vloeiende draf-galopovergangen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Achten voor vloeiende draf-galopovergangen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Bij een mooie en vloeiende overgang van draf naar galop verandert er bij je paard eigenlijk niets behalve de gang, dat is waar je als ruiter naar streeft. Om overgangen te kunnen rijden waarbij de energie van achter naar voren blijft stromen, je paard rond en nageeflijk blijft en waarbij je zonder veel moeite van de ene in de andere gang overgaat.

Oefening

Wanneer je de overgangen draf-galop wilt oefenen en je kunt daarvoor wel een beetje inspiratie gebruiken, probeer dan eens de volgende oefening van Horselistening.

  • Begin in draf op de linkerhand en rijd dan bij F de diagonaal op
  • Bereid je paard net voor de X voor op een overgang naar de galop net na de X
  • Vraag als je onder de X doordraaft een overgang naar de rechtergalop
  • Rijd vervolgens niet de hoek in aan het eind van de diagonaal, maar maak een halve grote volte van de H naar de M en maak net voor de M een overgang naar draf
  • Rijd dan bij M de diagonaal weer op
  • Bereid je paard net voor de X voor op een overgang naar de galop net na de X
  • Vraag als je onder de X doordraaft een overgang naar de linkergalop
  • Maak aan het eind van de diagonaal een halve volte van K naar F
  • Werk het rijtje opnieuw af

Herhaling

Een paard leert door herhaling en zal daarom na een paar keer de oefening doen, begrijpen dat er steeds een overgang naar de galop wordt gevraagd. Wanneer je daar als ruiter op inspeelt door in ieder geval elke keer te belonen, maar ook door iedere keer te proberen om met (nog) kleinere hulpen je paard een overgang te laten maken, dan gaat je paard steeds beter reageren op de hulpen.

Halve ophouding/been erbij

Doordat je aan het eind steeds niet de hoeken rijdt, maar juist een grote halve volte, kun je daar iedere keer even zorgen dat je paard rond is en los blijft. Je kunt ook als het nodig is een keertje een beetje been erbij geven als dat nodig is of juist een extra halve ophouding op de halve volte.

Op tijd

Je wilt op tijd, dus net na X, aangalopperen en door de overgangen een aantal keer op deze manier te oefenen, ontdek je hoe veel van tevoren je de hulp moet gaan geven om antwoord te krijgen. Het grote voordeel daarvan is, dat je dat dus ook kunt gebruiken als je op een ander plekje een overgang wilt maken. Misschien moet je in het begin wel vijf drafpassen van tevoren beginnen met de hulp of misschien merk je dat je paard al bijna aangaloppeert als je denkt aan een hulp gaan geven.

Acht

Het mooie is dat je, als je deze ‘acht’-oefening regelmatig gebruikt om je overgang draf-galop te verbeteren, je ook je overgangen voor een acht gaat rijden.

Bron: Horselistening

Eén reactie op “Achten voor vloeiende draf-galopovergangen

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook