Aanspringen in de juiste galop • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Aanspringen in de juiste galop

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je een enkele keer moeite hebt om je paard op jouw hulp in de juiste galop aan te laten springen, dan is dat vaak makkelijk op te lossen door even terug te gaan naar de draf of stap en de hulp opnieuw te geven. Maar als je op een van beide handen iedere keer moeite hebt om je paard in de goede galop te krijgen, dan is moet je meestal iets meer doen om het probleem op te lossen.

Dressagetoday vroeg internationaal Grand Prix-amazone Heather Blitz een paar tip, die handig kunnen zijn als je moeite hebt hiermee en zette ze op een rijtje.

Aan de hulpen

Om goed aan te kunnen galopperen moet een paard goed aan de hulpen zijn. Dat is dan ook een van de eerste dingen waar je even kritisch naar moet kijken. Wil je paard in stap en draf op een kleine hulp reageren? Is hij fijn van achter naar voren? Loopt hij fijn naar je hand toe? Als dit niet het geval is dan heb je eerst nog een beetje werk te doen op die vlakken. Want als je hem al niet makkelijk van stap naar draf krijgt bijvoorbeeld, dan is het van draf naar galop waarschijnlijk ook lastig.

Juistheid van de hulp

Luistert je paard goed naar je hulpen en is hij fijn door zijn lijf, maar galoppeert hij toch vaak verkeerd aan, dan kan het aan de juistheid van je hulpen liggen. Je binnenbeen hoort lang te blijven liggen en je buitenbeen iets terug. Wanneer je je binnenbeen terug hebt liggen of optrekt, dan kan dat voor je paard betekenen dat hij in de andere galop moet aanspringen.

Houding en zit

Daarbij speelt ook je eigen houding, zit en balans een grote rol bij het goed aanspringen, want als je scheef zit kan dat voor je paard ook aanleiding zijn om in de ‘verkeerde’ galop aan te springen. Als ruiter ben je aan de ene kant sterker dan aan de andere kant en daardoor kun je onbedoeld aan de ene kant sterker inwerken dan aan de andere kant. Voor je paard kan dat verwarrend zijn. Werk dus niet alleen aan het gelijk krijgen van je paard op twee handen, maar ook aan je eigen symmetrie en leer je eigen sterke en minder sterke kant kennen zodat je er rekening mee kunt houden. En vergeet ook niet dat je midden op je paard moet zitten, want als je met je gewicht te veel naar een kant zit kan dat ook een reden zijn waardoor je paard ‘verkeerd’ aanspringt.

Meer aan de hand

Let goed op wanneer je merkt dat je aan alle basisvoorwaarden voldoet, maar je paard blijft moeite houden met galopperen, want het kan natuurlijk ook een aanwijzing zijn dat er iets meer aan de hand is. Laat je paard bij twijfel nakijken en uitsluiten dat hem iets lichamelijk in de weg zit, want ook als hij niet kreupel is kan er best iets zijn waardoor hij juist die overgang naar de galop heel vervelend vindt.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook