Aanleuning: 'Duw achter je hand aan' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Aanleuning: ‘Duw achter je hand aan’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een goede aanleuning is niet alleen belangrijk omdat je op die manier je paard op een fijne manier kunt rijden, maar je hebt het ook nodig om een stukje verder te komen met je paard. Met een goede aanleuning kun je zorgen dat je paard de juiste spieren gebruikt om je te dragen en daarbij helpt het hem ook bij het bewaren van zijn balans.

Misverstand

Bij een goede aanleuning ‘trekt’ je paard voor je gevoel een beetje aan je hand en dat betekent zeker niet dat je als ruiter terug zou moeten trekken of je hand vast moet zetten. Uta Gräf ging op Reiter Revue wat dieper in op het onderwerp en vertelt dat juist het ‘trek jij, dan trek ik terug’ een misverstand is als het gaat over aanleuning.

“Als je paard het bit zoekt, is er enige druk. De ruiter moet dan niet terug gaan trekken, maar moet zich juist voorstellen dat hij achter zijn hand aanrijdt”, aldus Gräf. “Dit kan je alleen bereiken door iets meer te drijven en je hand juist voor je uit te houden. De teugel moet niet los komen, maar je handen moeten ook niet terug werken.”

Afwisselen

Over het algemeen adviseert Gräf om tijdens de training bewust te letten op hoeveel druk je in je hand voelt en deze af te wisselen. De verbinding met de mond moet wel altijd constant, verend en elastisch zijn. Afwisselen kun je bijvoorbeeld doen door je paard regelmatig even in een andere houding te rijden. Het rijden met een wat langere hals en lagere hoofd-halshouding afwisselen met het iets meer oppakken en wat meer verzamelen.

Samenspel

Wanneer je tussendoor met een hele zachte verbinding rijdt, dan moet je je als ruiter niet alleen zacht maken in je handen, maar in je hele lijf. Dan kun je daarna je paard weer iets meer naar je hand toe rijden en wordt de aanleuning weer iets steviger. “Maar dat afwisselen van licht naar iets meer druk moet met grote gevoeligheid gebeuren, een fijne aanleuning komt voort uit een succesvol samenspel van hulpen en dat helpt bij het ‘aha-effect’ dat je in je hand voelt wanneer je paard die aanleuning neemt.”

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook