Rijtechnisch: Voor het eerst op wedstrijd • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rijtechnisch: Voor het eerst op wedstrijd

Joyce Lenaerts heeft veel ervaring met het rijden van jonge paarden. Foto: Quillemette Kraaikamp
Joyce Lenaerts heeft veel ervaring met het rijden van jonge paarden. Foto: Quillemette Kraaikamp
Joyce Lenaerts heeft veel ervaring met het rijden van jonge paarden. Foto: Quillemette Kraaikamp

De eerste keer dat je met een jong paard op wedstrijd gaat kan heel spannend zijn. Zowel voor jezelf als voor je paard, dat voor het eerst op vreemd terrein komt en daar ook nog een goede proef moet lopen. Hoe bereid je je daar goed op voor? Dressuuramazone Joyce Lenaerts heeft veel ervaring met jonge paarden, ze rijdt onder andere jonge hengsten in de hengstencompetitie, en geeft je enkele tips.

Heel belangrijk volgens Joyce is dat je eerst een keer gaat oefenen op ander terrein, voordat je daadwerkelijk op wedstrijd gaat. “Zo kunnen zowel je paard als jezelf ervaren hoe het is om op een vreemde plek te rijden, zonder dat daar meteen de druk van het presteren bij komt. Je kunt je ook opgeven voor een oefenwedstrijd. Zo boots je een wedstrijdsituatie na, inclusief invlechten en de proef rijden, zonder dat het ergens om gaat.”

Goed bevestigd

Eigenlijk is het nog belangrijker om je paard goed onder controle te hebben, voordat je met hem van huis af gaat, vindt Joyce. “Als je je paard thuis niet voldoende voor elkaar hebt, kun je natuurlijk niet verwachten dat het op wedstrijd opeens wél goed gaat. In tegendeel zelfs. Vaak gaat het op concours juist iets minder dan thuis, omdat je toch te kampen hebt met een zekere spanning. Er zijn trouwens wel paarden die juist in de ring extra hun best doen, maar bij negen van de tien paarden is dat niet het geval. Beter is het dus om ervoor te zorgen dat je thuis alle oefeningen uit de proef goed bevestigd hebt, zodat het niet erg is als ze op wedstrijd iets minder goed uitpakken. En controle is hier echt het sleutelwoord. Zorg ervoor dat je paard goed op je voorwaartse en remmende hulpen reageert, daar heb je echt gemak van op wedstrijd.”

Zelfde als thuis

Tot slot tipt Joyce nog dat het handig is om je paard op wedstrijd op dezelfde manier te rijden als thuis. “Als je normaal tien minuten aan een lange teugel los stapt, doe dit op concours dan ook. Door dezelfde trainingsopbouw aan te houden, is het duidelijk voor je paard waar je mee bezig bent. Het geeft hem houvast. Als je opeens heel anders rijdt, dan snapt hij er niets meer van. Dat kan er – samen met de vreemde omgeving en de extra spanning – voor zorgen dat je eerste wedstrijdervaring negatief uitpakt en dat is natuurlijk zonde.”

Bron: Dressuur

Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Lees ook