Renvers, hoe zat dat ook alweer? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Renvers, hoe zat dat ook alweer?

Foto: Arnd Bronkhorst

Hoewel renvers niet (meer) gevraagd wordt in onze dressuurproeven, is het wel degelijk een goede oefening om aanleuning en ruggebruik te verbeteren en naar verzameling toe te werken. Maar wat is renvers ook al weer precies en hoe gebruik je het in je training?

Renvers is de spiegeloefening van travers. De achterhand wordt daarbij niet naar binnen gebogen, maar gaat naar buiten. Renvers wordt gebruikt om de souplesse, kracht en spieropbouw van een paard te stimuleren.

Hoe ziet renvers eruit?

In renvers is het lijf van het paard gebogen om het buitenbeen van de ruiter
* Het paard blijft kijken in de richting waarin hij gaat;
* Het binnenachterbeen stapt onder de massa;
* De achterhand loopt langs de bakrand, terwijl de schouders op de binnenhoefslag blijven.

In travers blijft de schouder van het paard aan de bakrand, zodat hij daar nog wat steun en aanleuning aan heeft. Dat maakt het voor je paard wat makkelijker om voorwaarts te blijven. In renvers is de voorhand echter niet meer bij de bakrand. Daarom moet je paard meer vertrouwen op jouw hulp en vooral ook zelf beter in balans zijn om de oefening uit te kunnen voeren.

Als je naar travers gaat kan je eerst een kleine volte rijden en van daaruit in travers de hoefslag op gaan. Voor renvers werkt dit niet. Je moet eerst de voorhand naar de binnenhoefslag brengen en pas daarna je paard omstellen om je buitenbeen. Dit vereist goede coördinatie en een paard dat goed aan de hulpen staat.

Voordat je begint

Het is van groot belang dat je zelf onafhankelijk kan zitten en soepel en zacht bent in je heupen. Anders geef je teveel onbedoelde ‘hulpen’ en stoor je je paard teveel.

Je moet bovendien in staat zijn om te voelen welk achterbeen opgetild wordt in alledrie de gangen. Zo kan je je paard op het jusite moment met een hulp aansporen om zijn achterbeen onder te brengen. Goed kunnen voelen is dus cruciaal. Je kan het achterbeen namelijk alleen met een beenhulp beïnvloeden op het moment dat het opgetild wordt! Als het been aan de grond staat, is je beenhulp nutteloos.

Je paard moet bovendien soepel genoeg zijn, voorwaarts naar het bit komen en in staat zijn om in balans te blijven in de overgangen. Ook moet hij het wijken en schouderbinnenwaarts al kennen, evenals de bedoeling van een halve ophouding om weer in verbinding en balans te komen.

Het aanleren van renvers

Je kunt renvers rijden langs de wand, op een volte of in de hoeken. Het is de ultieme oefening voor rechtrichten en meer souplesse. Begin in stap met het aanleren van de renvers. Als je paard het begrijpt en sterk genoeg is, kan je de oefening ook in draf en galop gaan rijden. Renvers kan verwarrend zijn voor je paard, dus bouw het logisch op.

Overgang schouderbinnenwaarts – wijken

Ten eerste moet je paard een soepele overgang kunnen maken van schouderbinnenwaarts naar wijken. Rijd een kleine volte en ga in schouderbinnenwaarts verder langs de wand. Maak je paard vervolgens recht in het lijf, maar houd de voorhand van de hoefslag, totdat je in een hoek van 30 graden ten opzichte van de wand aan het wijken bent. De staart van je paard is nog bij de bakrand. Bij deze overgang van schouderbinnenwaarts naar wijken verplaats je je binnenbeen naar achteren en je buitenbeen naar de singel.

Als dit lukt, ga je weer terug vanuit het wijken naar het schouderbinnenwaarts. Herhaal deze ‘overgangen’ totdat je eenvoudig tussen schouderbinnenwaarts en wijken kan wisselen, zonder dat je paard balans of ritme verliest.

Naar renvers

Ga vanuit schouderbinnenwaarts naar het wijken in een hoek van dertig graden. Vraag je paard vervolgens om buiging naar buiten door met je buitenbeen op de singel een beenhulp te geven en wat meer gewicht op je buitenste zitbeenknobbel te plaatsen. Vraag tegelijkertijd wat stelling naar buiten en zorg dat voorhand van je paard parallel met de wand op de binnenhoefslag terechtkomt. Door het omstellen komt je paard in de renvers-positie. Voor de hoek plaats je de voorhand weer naar de wand en stel je je paard weer om zodat je de hoek in kan rijden.

Rijd in het begin niet te schuin en ga terug naar de eerste stap als je paard in verwarring raakt. Begin met een kleine buiging en bouw het langzaam uit. Renvers is lastig voor je paard, dus wees geduldig bij het aanleren. Let op dat je ritme bewaard blijft en dat je daadwerkelijk lengtebuiging in het lijf vraagt en niet alleen buiging in de hals.

In onderstaande video laat de Amerikaanse dressuuramazone Amelia Newcomb zien hoe de overgang van schouderbinnenwaarts naar renvers gereden wordt.

Bron: Howtodressage.com / Youtube / Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook