Rekken en strekken • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rekken en strekken

Foto: Jessica Pijlman

Goed stretchen is goed voor paarden. Het houdt ze soepel en elastisch en helpt om te ontspannen. Goed stretchen is niet hetzelfde als gewoon je teugels lang laten worden en daarom gaf Your Horse een paar oefeningen.

Over de rug

Wanneer een paard goed stretcht brengt hij zijn hoofd omlaag achter je hand aan terwijl hij met zijn achterbenen onder blijft treden en bolt hij daarbij zijn rug wat op naar boven. Vaak is het daarom fijn voor je paard als je lichtrijdt bij het stretchen, dan kan hij zeker in het begin makkelijker over zijn rug gaan.

Op de volte

Rijd bijvoorbeeld op een grote volte, houd je beide handen iets uit elkaar en rijd je paard met je been naar je hand toe. Het voordeel van op de volte gaan, is dat je paard licht gebogen kan blijven en zo makkelijker in balans blijft, zodat hij je hand makkelijker achterna kan blijven gaan. Laat hem dan bijvoorbeeld een volte stretchen en pak hem dan weer een volte op wissel dat een paar keer af.

Galop

Wanneer je paard je hand goed volgt en je kunt hem op de volte ook weer oppakken in draf, probeer dan eens hetzelfde te doen in galop. Neem een hele volte om hem te laten stretchen naar je hand en dan weer een hele volte om hem weer op te pakken. Vraag zowel in draf als in galop ongeveer hetzelfde op beide handen.

Overgangen

Lukt het goed met stretchen in draf en galop, vraag dan eens een paar keer een overgang van draf naar galop net als je je paard fijn achter je hand aan naar beneden hebt. Houd hem dan aan het stretchen en vraag ook weer een overgang terug naar draf.

Halve voltes

Wanneer je nog iets meer uitdaging wilt hebben probeer dan eens een halve volte te stretchen en je paard de andere halve volte weer op te pakken en vraag dat een paar keer achter elkaar op beide handen.

Ontspannen

Wanneer je dit stretchen aan het begin en eind van het rijden doet, helpt het heel goed om los te werken en af te sluiten, maar je kunt het ook tussendoor even doen. Daarmee komt je paard weer op adem en doordat hij even helemaal door zijn lijf moet, is het ook goed voor de ontspanning.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook