Rassentoppers: Het sprookjesverhaal van Buur’s Palusha en Leonie Buur • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentoppers: Het sprookjesverhaal van Buur’s Palusha en Leonie Buur

Leonie Buur met haar NRPS-pony Buur's Palusha Foto: Privéfoto

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer is dat de  NRPS-pony Buur’s Palusha, die met haar amazone Leonie Buur succesvol uitkomt in de Grand Prix.

Meisjesdroom

Afgelopen november behaalde Leonie haar eerste winstpunt in de Grand Prix met Palusha en heeft toen dagenlang op een roze wolk gezeten. Het duo eindigde toen op de tweede plaats met een score van 61,57% en daarmee kwam een meisjesdroom uit voor de amazone.

Sprookje

Het verhaal van Leonie en haar pony klinkt als een sprookje. De amazone was in  2003 zelf bij de geboorte van Palusha en heeft met de bruine merrie alle klassen vanaf de L doorlopen. Palusha is een dochter uit Leonie’s eigen ponymerrie van 1,45m. Deze dochter van Eagle, die preferent, keur en prestatie is, liet Leonie dekken door Painted Black in de hoop een veulen te fokken dat iets groter zou worden dan de moeder. En met de 1,50m, die Palusha is geworden is dat doel bereikt.

‘Bloedzenuwachtig voor eerste keer ZZ-Licht ‘

Leonie had eerder al wel een paar keer Z gereden, maar maakte destijds met Palusha voor het eerst de overstap naar het ZZ-Licht. “Ik was bloedzenuwachtig toen ik de eerste keer ZZ-Licht ging starten”, vertelt Leonie lachend. “Het was toen nog Subtop en ik kwam daar aan met mijn pony in een trailertje tussen al die geweldige paarden en vrachtwagens. Maar het ging best goed. We zijn eigenlijk altijd wel met winstpunten naar huis gekomen en ik krijg heel vaak het commentaar op het protocol dat het er makkelijk en netjes uitziet.”

Jurycommentaar

Leonie heeft eigenlijk nooit het gevoel gehad dat ze in het nadeel is met haar pony tussen de paarden. “Vaak krijg ik heel leuk jury-commentaar op mijn protocol en de meeste mensen zien ook niet echt dat Palusha een pony is omdat ik zelf ook maar 1,64m ben”, vervolgt de 42-jarige amazone, die vanaf het begin tussen de paarden heeft gereden met Palusha. “We passen dus goed bij elkaar.”

In de buurt

Leonie rijdt eigenlijk alleen wedstrijden als het een beetje in de buurt is en is daarom ook niet elke week onderweg. “Ik houd er heel erg van om te puzzelen en om het thuis allemaal goed voor elkaar te hebben. Natuurlijk moet je af en toe ook wel de ring in om het gewoon te doen, maar wedstrijden moeten nooit ten koste gaan van het plezier en zijn voor mij zeker niet het belangrijkst.”

Training

Voor begeleiding in de training kan Leonie rekenen op de steun van Sandrine van Rees. “Sandrine helpt mij nu denk ik al twintig jaar en zij heeft altijd in ons geloofd. Waar ik in het begin al superblij was dat ik een winstpunt reed, heeft zij gezegd ‘als je zo doorgaat ga je ook nog wel richting de 65%’ en inmiddels hebben we daar ook al dichtbij gezeten.”

Sterke punten

De sterke punten van Palusha vindt Leonie haar werkwillige karakter. “Ze wil altijd werken en is altijd bereid om er nog een schepje bovenop te doen”, vertelt ze lovend over haar ponymerrie. “Maar dat is tegelijk ook wel een beetje de valkuil, want laatst was ik bijvoorbeeld in de proef blij dat de we de vijftien eners hadden gehad en toen maakte zij er zelf nog even twee achteraan, dat was dan juist weer jammer.”

Schoonvader

Leonie heeft haar paarden bij haar schoonvader, Jan Buur, op stal staan. “Mijn schoonvader heeft zeven boxen aan huis, een buitenbak, een paddock waar we ook in longeren en land. Het is eenvoudig, maar ik heb alles wat ik nodig heb”, vervolgt Leonie. “Mijn schoonvader is daarbij ook mijn steun en toeverlaat bij de paarden en hij helpt me waar hij kan.”

Hoogtepunten

Hoogtepunten in de carrière van Palusha zijn het reservekampioenschap in de L op de regiokampioenschappen in 2008, waar Leonie met maar liefst vijf winstpunten naar huis ging en het Nederlands kampioenschap op de NRPS-keuring in 2011. Leuk detail is dat Palusha het op dat NK in 2011 op  moest nemen tegen haar eigen dochter Buur’s Mexx (v. Kasparow), die uiteindelijk reservekampioen werd.

Schema

Het wekelijkse trainingsschema van Palusha bestaat uit een keer in de week les, vier dagen gewone training en twee dagen vrij. “Ik doe ter afwisseling af en toe een ritje Amsterdamse Bos en ik wissel ook graag af tussen rijden op zand en rijden op gras”, vertelt Leonie. “Aan longeren heeft ze een hekel, maar ik ben onlangs wel begonnen met werk aan de hand. Daarvoor heb ik les van Eline Jongsma. Zij is een leerling van Bas de Recht.”

Ambitie

Leonie heeft naast Palusha ook nog een aantal jonge paarden op stal staan. Naast Palusha’s dochter Mexx zijn dat de vijfjarige Buur’s Zahra (v. Zapp VR), de tweejarige Buur’s Dexx (v. Don Cremello du Bois) en de jaarling Buur’s Philou (v. Cassanova du Bois), maar heeft voorlopig zeker nog ambities met Palusha. “Elke keer dat je een stapje verder komt merk je dat je eigenlijk ook wel nieuwsgierig bent of je het nog iets beter kunt doen. Ik had vroeger niet gedacht in de Grand Prix uit te gaan komen, maar nu is het ook echt wel een uitdaging om toch steeds nog iets beter te worden.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook