Rassentoppers: Het Friese 'bommetje' Oepke • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentoppers: Het Friese ‘bommetje’ Oepke

Mandy van den Oetelaar met Oepke Foto: Ingrid Truijens

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Friese merrie Oepke (Tsjalke 397 x Feitse 293), die met haar amazone Mandy van den Oetelaar succesvol is in het ZZ-Licht.

Geen liefde op het eerste gezicht

Waar het verhaal bij veel mensen begint met het was liefde op het eerste gezicht, liep het bij Mandy en Oepke even ietsjes anders in het begin. Toen de merrie destijds als driejarige bij Mandy en haar vader Jos van den Oetelaar op stal kwam, had ze nog wel een beetje extra verzorging nodig in het begin en zag ze er ook nog lang niet zo mooi uit. “Mijn vader kon er doorheen kijken en had er echt vertrouwen in dat het een topper kon worden, maar ik had sterk mijn twijfels daarover”, vertelt Mandy. “Maar ook al was ik niet gelijk verkocht, de liefde voor Oepke en de band die ik met haar heb is in de loop der tijd zo gegroeid, dat ik haar nu echt voor geen goud meer kwijt wil.”

Zelf zadelmak gemaakt

Toen Oepke vier jaar oud was heeft Mandy de merrie met behulp van haar vader zelf zadelmak gemaakt en ingereden. “Ik zeg altijd tegen iedereen ‘alles wat ze goed doet heeft ze van mij, maar ook alles wat ze fout doet heeft van mij geleerd’”, vertelt de amazone nuchter. “Ik moet zeggen dat het de eerste jaren vaak raak was met dingen, die fout gingen. Ze zeggen dan ook vaak dat een paard een vluchtdier is, nou ervandoor gaan kon ze dan als de beste. Ik kwam er dan ook snel achter dat Oepke een Fries met een eigen karakter was.”

Bommetje

“Ze is in het verleden héél vaak plots ontploft en ging er dan flink vandoor met mij erop”, vervolgt Mandy, die inmiddels 27 jaar is. “Achteraf kan ik er hard om lachen maar toen dacht ik vaak ‘pfoe niet alle Friezen zijn fijn en nuchter’, maar mijn vader en mijn opa zeiden dan altijd ‘Een goed paard is een paard met karakter’.”

Hoogtepunten

Toch heeft Mandy de manier gevonden waarop ze met Oepke om moet gaan en dat heeft geresulteerd in een hoop mooie hoogtepunten de afgelopen jaren. “We hebben al meerdere jaren mee mogen rijden op het KFPS NK Friezendressuur en doen nu ook weer mee met de selecties. Deze keer in het ZZ-Licht”, vertelt de amazone trots verder. “In 2017 zijn we Zuid-Nederlands kampioen geworden in het Z2. Super leuk zo’n huldiging te paard met een sjerp, deken en alles erop en eraan. Bij thuiskomst hadden ze op stal alles versierd, dat was geweldig en dat vergeet ik nooit meer.”

Sterke punten

De merrie heeft een hoop sterke punten volgens haar amazone. “De grote pluspunten van Oepke zijn haar beweging, haar grote voorkomen (1.71m), veel front en zelfhouding en natuurlijk haar krachtige uitstraling”, somt Mandy trots op. “Ze wordt vaak ook aangezien voor ruin en vroeger werd ze met haar praatjes zelfs wel eens als hengst aangezien, terwijl het toch écht een merrie is.”

Af en toe een wedstrijd

“Qua starten zijn we niet een combinatie die elk weekend op wedstrijd gaat. Je zou eerder kunnen zeggen dat we proberen één keer per maand te gaan”, legt Mandy uit. “We zijn wel alle niveaus doorgevlogen tot aan het Z2. Toen bleken de wissels wel een beetje een aandachtspuntje te zijn. Oepke vond het erg lastig en ik vond het lastig dat ze mij niet begreep. Gelukkig hebben we volgehouden en gaat het nu goed. De aanhouder wint hè, zoals je ziet. “

Begeleiding

Voor begeleiding in de training kan Mandy rekenen op haar vader, die ook eigenaar is van Paardenhouderij D’n Bles. “Veel meiden zouden echt geen les willen van hun vader of moeder en ik was daar vroeger ook veel te eigenwijs voor’, maar ik zou niet meer anders willen”, vervolgt Mandy. “Mijn vader weet precies waar hij ons op moet wijzen, hoe hij het uit moet leggen en vooral erg kritisch te zijn. Als het goed is dan doen we er nog een schepje bovenop naar perfectie, en nog een keer en nog een keer.”

Leuk commentaar

“Vaak krijg ik van jury’s leuk en positief commentaar”, vertelt de amazone, die naast haar full-time kantoorbaan ook lesgeeft en de handelspaarden van haar vader rijdt, enthousiast verder. “Dingen als ‘prachtige combinatie’, ‘netjes voorgesteld en mooi paard’, ‘mooie combinatie en fijn samenspel’ en ‘krachtig paard, mooie combinatie succes’.”

Verrassing

Hoewel de twee inmiddels ZZ-Licht starten en ook nog leuk presteren op dit niveau blijft het altijd een verrassing hoe Oepke die dag presteert “Je weet het nooit van te voren”, legt Mandy uit. “Onploft ze vandaag? Werkt ze mee of laat ze mij ineens vallen in de proef? Is het vandaag een bommetje op vreemd terrein of juist heerlijk te bewerken? Tsja met Oepke is het altijd een verassing, maar dat houdt het voor ons altijd leuk en spannend op wedstrijd.”

Doelen bijgesteld

Toen Mandy begon met Oepke rijden had ze als voormalig ponyspringamazone zichzelf als doel gesteld dat ze voordat Oepke te oud zou zijn graag M wilde kunnen rijden, maar dat doel is inmiddels al lang en breed gehaald. “Alles wat we nu bereikt hebben samen tot en met winst in het ZZ-licht zie ik als een cadeautje. Natuurlijk hoop ik dat we samen nog verder mogen groeien maar lekker een buitenritje vind ik ook erg belangrijk voor de afwisseling en natuurlijk ook leuk”, vertelt Mandy verder. “Als het zou lukken om ook nog Subtop te gaan rijden, dan zou ik dat natuurlijk wel heel erg leuk vinden. Ik heb in ieder geval nog niet het gevoel dat Oepke aan de grens van haar kunnen is en ze heeft me al zo veel verrast tot nu toe, wie weet wat er nog komt.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook