Rassentoppers: De veelzijdige Freibergers Heidi en Heros • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentoppers: De veelzijdige Freibergers Heidi en Heros

Roos Huisman en haar Freiberger-merrie Heidi

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Freiberger-merrie Heidi, haar halfbroer Heros en hun amazone Roos Huisman. Met Heidi heeft Roos succesvol tussen de paarden gestart tot en met het ZZ-Licht en Heros maakt binnenkort zijn Z1-debuut.

Toevallig

Roos is heel toevallig in aanraking gekomen met het Zwitserse ras toen de eigenaresse van Heidi negen jaar geleden op zoek was naar een bijrijder voor haar paard. Inmiddels is ze zo weg van het ras dat ze Heidi’s halfbroertje voor zichzelf gekocht heeft. “De Freiberger is van oudsher een Zwitsers trekpaard, dat veel ingezet werd voor het leger in de bergen. Ze zijn heel evenwichtig en heel werkwillig”, vertelt Roos enthousiast. “Het is een sober paard dat genoeg heeft aan goed hooi en een beetje krachtvoer, ze zijn sterk, hebben goede hoeven en beschikken ook over een enorm uithoudingsvermogen.”

Bijna groen

Toen Roos Heidi ging rijden was ze vijf jaar en kon ze nog niet zo veel. Ze had al wel voor de wagen gelopen, maar het was de bedoeling dat ze een beetje meer onder het zadel aan het werk ging. “Heidi kon toen nog niet galopperen onder het zadel en ik had in het begin ook helemaal geen wedstrijdambities”, vertelt de amazone verder. “Ik heb toen les genomen en het ging steeds een beetje beter met rijden, dus na een half jaar heb ik toch maar een startkaart aangevraagd.”

Z1-startgerechtigd

Roos begon met wedstrijden met Heidi en dat ging eigenlijk hartstikke leuk. In drie jaar had het duo de winstpunten voor het Z bij elkaar en dat betekende niet alleen een Z1-debuut voor de merrie, maar ook voor Roos. “Ik had eerder wel met KWPN’ers wedstrijden gereden en winstpunten gehaald tot en met de M, maar nog niet verder”, licht de amazone uit Assen toe. “En uiteindelijk zijn we zelfs tot en met het ZZ-Licht gekomen.”

Reacties

Met hun stokmaat tussen de 1,50m en 1,60m zijn Freibergers aan de kleine kant. Vanwege hun robuuste voorkomen zie je dat niet zozeer wanneer ze in hun eentje in de wedstrijdring lopen, maar vooral wanneer ze tussen andere grote paarden lopen in de losrijring bijvoorbeeld. “Ik krijg regelmatig de vraag wat voor soort mijn paard is en ik heb ook wel eens gehad dat juryleden na afloop van de proef even kwamen informeren naar het ras”, vertelt Roos. “Ik heb niet het gevoel dat we benadeeld worden in de ring en ik heb ook wel vaker het commentaar op mijn protocol gehad dat we een leuke combinatie zijn en goed bij elkaar passen.”

Voor- en nadelen

De werkwilligheid en het coole karakter zijn volgens Roos enkele van de sterke punten van het ras en als ‘mindere’ punten noemt Roos het niet hebben van spectaculaire beweging. “We rijden best wel onze punten bij elkaar, maar als we tussen de KWPN’ers rijden, rijden we meestal niet mee voor de prijzen”, legt Roos uit. “Niet dat we nooit winnen hoor, want we hebben zeker ook wel een aantal keer vooraan gestaan, maar ze zijn minder goed in de uitgestrekte gangen en dat scheelt wel punten.”

Hoogtepunt

De mooiste wedstrijd, die Roos met Heidi reed, was een van de laatste keren dat ze in het Z2 uitkwam. “We reden toen maar liefst drie winstpunten en wonnen allebei de proeven “, aldus de trotse amazone. “Dat was voor ons echt de bevestiging dat we over konden naar het ZZ-licht.”

Te druk

Omdat Roos zelf een fulltime baan heeft op de ICT-afdeling van een ziekenhuis en inmiddels lekker op weg is met haar eigen Heros, was het starten en de daarbij behorende training met Heidi en het werken met Heros niet meer te combineren. De 32-jarige amazone rijdt Heidi nog altijd, maar heeft zich voor de wedstrijdsport nu helemaal toegelegd op Heros. Het Z-debuut van de achtjarige ruin staat gepland voor mei.

Veelzijdig

De training van Roos en haar Freibergers is veelzijdig en gevarieerd. Heros loopt niet alleen succesvol in de dressuur, Roos brengt hem ook uit in de cross en de springsport. “We rijden op BB-niveau hoor, maar dat is voornamelijk omdat ik zelf niet zo nodig hoger hoef”, lacht de amazone. “Met een andere ruiter zou hij waarschijnlijk ook nog makkelijk op een hoger niveau mee kunnen doen, maar ik doe het vooral omdat hij het erg leuk vindt.”

Begeleiding

De eerste paar jaar heeft Roos in de training veel steun gehad van Inge Sikkens en daarna heeft ze een aantal jaren getraind bij Laura Zwart. Sinds afgelopen najaar lest ze bij Veronique Roerink, omdat het qua reistijd niet meer te doen was om bij Zwart te blijven rijden. “Met Veronique klikt het ook hartstikke goed en zij woont hier maar een kwartiertje rijden vandaan dus dat is heel goed te doen gelukkig”, besluit Roos.

Heb jij ook een Rassentopper?

Heb jij ook zo’n bijzonder en opvallend paard, dat geschikt zou zijn voor deze rubriek. Laat dan een berichtje achter in de reacties of stuur een berichtje via facebook. Wie weet gaat het dan volgende keer over jouw Rassentopper!

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook