Rassentoppers: ‘De stoere showbink Efedro Nadales II’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentoppers: ‘De stoere showbink Efedro Nadales II’

Foto: Marit Dotinga

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de PRE schimmelhengst Efedro Nadales II, waarmee Pietsje Oenema succesvol in de Z reed en die haar helemaal heeft besmet met de liefde voor het Spaanse ras.

Paard voor een vriendin

In 2016 zocht mijn vriendin Ellen  een nieuw paard, ze wilde nog één keer een droompaard, een echt sprookjespaard kopen en dat moest na wat oriënteren een PRE worden; Pura Raza Española.

Als een blok

Ellen ging naar Spanje, want een Fries haal je in Friesland maar voor een PRE moet je natuurlijk in Spanje zijn. Het paard waarvoor ze naar het Zuiden was afgereisd heeft ze niet eens gezien, ze zag de toen 4,5-jarige  en net zadelmakke Efedro Nadales II en viel als een blok voor hem. Na een kort stukje uitproberen en een tweede bezoekje de dag erna werd de koop gesloten.

Naar Nederland

Efedro kwam in het voorjaar van 2016 naar Nederland en was voor Ellen alles wat ze zocht in een paard. Hij was echt haar prins en ze genoot met volle teugen van haar nieuwe aanwinst.

Roet in het eten

Helaas voor Ellen liep zij kort daarna een blessure op en mocht ze een week of acht niet rijden. “Helaas voor Ellen, maar gelukkig voor mij want dat was het moment dat ik hem ‘tijdelijk’ mocht gaan rijden”, vertelt Pietsje. “Wauw wat was dat gaaf!”

Wedstrijdje

“Na een paar weken rijden wat erg goed ging,  leek het wel leuk idee om hem ook mee te nemen op wedstrijd”, vervolgt Pietsje. “We startten toen  in de B dressuur op de selectie-wedstrijd voor de Friese Kampioenschappen in juli 2016  en werden tweede in een groep van ongeveer dertig deelnemers. En dat smaakte naar meer.”

In het bos

“Ondertussen kon Ellen zelf ook weer rijden en zij genoot volop van Efedro in de bossen van Gaasterland, maar het tijdelijke rijden dat ik zou doen liep wat uit de hand, want ik ben hem dressuurmatig bij blijven rijden”, lacht Pietsje. “Ik bleef hem trainen en stukje bij beetje vielen alle puzzelstukjes in elkaar en inmiddels zijn we Z1 geklasseerd.”

Showpaard

“Efedro is echt een showbink, hij kijkt gewoon om zich heen of iedereen hem wel ziet”, vervolgt Pietsje enthousiast. “Hoe meer publiek langs de ring hoe groter en stoerder hij zich maakt, hij geniet er van om op pad te gaan.”

Pluspunt

Het grootste pluspunt van de inmiddels achtjarige Spaanse schimmel vindt Pietsje het feit dat hij er altijd staat als het erop aankomt. “Hij zet altijd zijn beste beentje voor en geniet van de aandacht. Zijgangen en verzamelen doet hij van nature super, dat gaat hem zo gemakkelijk af.”

Valkuil

Het ijverige en altijd willen werken is volgens Pietsje tegelijk ook een beetje de valkuil waarvoor je met Efedro op moet passen, want daardoor is het soms wel lastig om de rust te bewaren.

Uitstraling

Reacties krijgt Pietsje genoeg en de meesten zijn positief. “Hij heeft gewoon echt veel uitstraling. Mensen zijn vaak verbaasd dat hij maar 1.56m is, want hij toont zich heel groot onder het zadel.”

Jurycommentaar

Over het jurycommentaar dat Pietsje krijgt  is ze  meestal wel te spreken. “Mijn ervaring is dat wanneer je je paard goed voor elkaar hebt en hij fijn in balans loopt dat dat dan beloond wordt door de jury”, vertelt ze. “Dan maakt het ook niet uit wat voor ras het is.”

Eerste PRE

Efedro was voor Pietsje de eerste kennismaking met een PRE en inmiddels heeft ze er ook een van zichzelf op stal staan. “Halcon is een PRE-hengst en met hem klikt het ook fantastisch. Onlangs hebben we voor de eerste keer gestart en we hebben ons debuut in de L1 met twee keer 207 punten gewonnen”, vertelt Pietsje trots. “Efedro is vanwege onverwachte privé-omstandigheden helaas nu net verkocht, maar wat heb ik veel van hem geleerd en van he genoten. Hij is echt fantastisch en verdient het om een keer in het zonnetje te worden gezet.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook