Rassentoppers: De altijd werkwillige Tinker Gilroy • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentoppers: De altijd werkwillige Tinker Gilroy

Naomi Boogaard en haar Tinker Gilroy Foto: AJ Pictures

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer stoere bijna helemaal zwarte Tinker-ruin Gilroy, die met zijn veertienjarige amazone Naomi Boogaard tussen de paarden uitkomt in het Z1.

Met de paplepel

De liefde voor paarden is Naomi met de paplepel ingegoten, want haar ouders hebben haar hele leven al paarden aan huis staan. Naomi vindt dan ook alles leuk wat met paarden te maken heeft, ‘van poep scheppen, vegen en poetsen tot rijden en al het andere wat er nog bij komt kijken’.

Pony’s

Als klein meisje is Naomi dan ook begonnen met ponyrijden en met haar spring-gefokte en af en toe wat eigenwijze pony heeft ze het tot L2 dressuur  gebracht. Net voor haar twaalfde werd ze echt te groot voor en is haar pony verkocht.

Paard van haar vader

Na de verkoop begon Naomi met Gilroy, die eigenlijk was aangekocht als koetspaard voor haar vader. Dat was het moment dat ze echt serieus dressuur ging rijden. Gilroy  was door Naomi’s moeder Jose opgeleid en had ook al wat ervaring opgedaan in de wedstrijdring.

Op slag verliefd

De ouders van  Naomi, die in het Zeeuwse Breskens wonen,  vonden Gilroy als tweejarige bij zijn fokker in Andijk. Bij het zien van een filmpje van was de familie al op slag verliefd. De ruin, die inmiddels tien jaar oud is en een stokmaat heeft van 1,64m, viel in eerste instantie ook al gelijk op vanwege zijn forse formaat.

Wedstrijden

In overleg met haar ouders en  haar instructrice Margaretha Vink, besloot Naomi om met Gilroy ook de wedstrijdsport in te gaan. Hoewel het best pittig was voor de jonge amazone met haar Tinker tussen de volwassenen, bleek het een goede keuze. “In haar eerste proef reed Naomi gelijk al dik in de 200 punten”, vertelt Jose. “Het ging ook heel goed en ik was hartstikke trots.”

Carrière

“We hebben vanaf de B t/m Z alle Zeeuwse kampioenschappen meegereden, maar die titel hebben we nog niet gepakt”, vervolgt Naomi. “ Samen waren we de afgelopen twee jaar opgenomen in de Regionale belofte trainingen van de KNHS Zeeland.

Hippisch Jongeren Platform Zeeland

“Dit jaar ben ik ook lid geworden van het Hippisch Jongeren Platform Zeeland waar ik afgelopen juni met Gillroy aan een clinic heb deelgenomen van Laurens van Lieren”,  aldus de jonge amazone. “We hebben van Laurens ook leuke tips gekregen waar we weer mee aan de slag kunnen. “

Kunstjes

“Gilroy vindt aandacht leuk en hij kan behalve de dressuuroefeningen ook kunstjes zoals Spaanse pas en kusjes geven en heb ik hem een oefening geleerd waarbij hij helemaal gestrekt gaat staan “, vertelt de jonge amazone trots verder. “Verder maken we ook regelmatig een buitenrit, maar mijn hart ligt toch wel echt bij de dressuur.”

Twee jaar een combi

“Afgelopen maart reed ik hem twee jaar en we hebben inmiddels  alle klassen tot en met de M2 met dertig winstpunten uitgereden”, blikt Naomi terug. “Nu hebben we alweer zes winstpunten in het  Z1 en heb ik mijn doel al voor de derde keer bijgesteld. Eerst wilde ik gewoon kunnen starten en toen dat goed ging wilde ik graag Z worden. Nu hoop ik echt dat we ZZ-Licht kunnen rijden samen.”

Aandachtspuntje

“We zijn echt een hechte combi geworden samen en waar ik heel erg trots op ben is dat hij mensen vaak versteld doet staan van zijn kunnen”, vertelt Naomi verder. “Iets wat bij hem nog een beetje een aandachtspuntje is, is zijn uitgestrekte draf. Daar werken we aan, maar dat is lastig voor hem omdat hij nu eenmaal niet voor is gefokt.”

Maatjes

Naast dat de twee in de ring een echte combi zijn geworden, zijn ze ook echt maatjes. “Naomi rijdt Gilroy zonder zadel en zonder hoofdstel door de bak en ze heeft hem ook wel eens los op het strand en dan volgt hij haar op de voet en doet hij precies wat zij doet”, vertelt Jose. “Dat is zo mooi om te zien. Hij is echt de beste koop die ik ooit heb gedaan, hij is zo werkwillig en heeft zo’n goed karakter, dat is goud waard. En als hij een keer moppert en je vraagt het gewoon nog een keer, dan doet hij alsnog wat je vraagt.”

Een tien

“Het mooiste cijfer dat we ooit heb gekregen was bij Zeeland Outdoor in het L2. Ik kreeg toen een tien van de jury voor het binnenkomen, de jury dacht dat ik het juryhokje binnen ging rijden”, lacht Naomi.

Training

“Mijn lessen volg ik wekelijks bij  Stal Vink en we proberen één keer in de maand les te volgen van Stephanie de Frel die  op haar beurt bij Anky van Grunsven lest”, vertelt Naomi, die de lessen bij De Frel gesponsord krijgt van de lokale supermarkt. “Het doel is nu om ZZ-Licht te kunnen rijden, maar wie weet, misschien stel ik het doel nog wel eens een keertje bij.”

Sokken eraf

Naomi heeft meerdere keren mooie complimenten gehad van topruiters. Zo zei Grand Prix-amazone Elisabeth Geluk een keer voor de grap dat ze de sokken eraf moest halen, want dan zou Gilroy een gewone warmbloed zijn. En Laurens van Lieren heeft na de clinic gezegd dat als Naomi zo netjes door blijft rijden als dat ze nu doet, dat dan het einde van de mogelijkheden zeker nog niet in zicht is.

Bron: Dressuur

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook