Rassentopper: Haflingermerrie Amika; van lelijk eendje naar stoere Z-pony • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: Haflingermerrie Amika; van lelijk eendje naar stoere Z-pony

Foto: Noviview fotografie

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Haflinger Amika, die anderhalf jaar geleden als lelijk eendje en nauwelijks zadelmak bij Cassandra Mol op stal kwam en inmiddels hard op weg is naar de Z2.

Het verhaal van Amika en Cassandra begon vorig jaar januari toen Cassandra haar voor het eerst zag. “Ze was een lelijk eendje en ze was veel te mager”, begint Cassandra haar verhaal. “Ze was ook pas net onder het zadel en eigenlijk was ze daarmee alles wat we niet zochten in een nieuw paard, maar ze kon wel heel erg goed bewegen en was ook al elitemerrie, vandaar dat we de gok genomen hebben.”

Van hand tot hand

“Toen ik haar in januari 2018 kocht bij een handelsstal was ik al de vijfde eigenaar van Amika”, vertelt Cassandra over de inmiddels goed opgeknapte merrie. “En dat terwijl haar fokker haar pas in oktober 2017 had verkocht, zoals ik later hoorde.”

Training opgepakt

Eenmaal bij Cassandra op stal werd de training langzaam aan opgepakt, wat ook best goed lukte en ze begon ook wat dikker te worden. “Ze kreeg wel af en toe ineens dikke benen en toen heeft ze van de dierenarts ook twee keer een kuur Prednison moeten hebben”, vertelt Cassandra verder. “Ze bleek ook luizen te hebben, maar dat kregen we gelukkig ook allemaal goed onder controle.”

Dikke uiers

“Vlak daarna stond ik haar te poetsen en toen zag ik ineens dat ze dikke uiers had, daar schrok ik wel van”, aldus de amazone. “Ik had toen al contact gezocht met de fokker, maar die vertelde dat ze wel gedekt was, maar dat ze niet drachtig gescand was.”

Toch wel

Naar aanleiding van de dikke uiers besloot Cassandra toch nog maar een keer de dierenarts te laten komen om voor de zekerheid nog een scan te laten maken. “De dierenarts was er snel duidelijk over, ze was hoogdrachtig en ik kon het veulen met een week of drie verwachten”, blikt ze terug. “Ik was echt heel erg geschrokken. Ze had al die tijd niets gehad wat een drachtige merrie nodig heeft en daar maakte ik me wel echt zorgen om.”

Gezond veulen

“Gelukkig werd er 26 april een gezond en mooi merrieveulen geboren en in juni ben ik toen weer rustig op gaan bouwen met werken”, vervolgt de amazone. “In september hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we voor het eerst gaan starten in de klasse L1. Ze vond het echt heel spannend, maar ze deed wel heel erg haar best en we gingen met twee dikke winstpunten naar huis.”

Winstpunten

“In oktober zijn we L2 gaan starten en in januari namen we in het weekend dat we voor het eerst M1 startten gewoon vijf winstpunten mee naar huis”, vertelt de 34-jarige amazone trots verder. “Daarna heb ik haar thuis verder opgeleid tot Z-niveau en bij ons Z1-debuut in april reden we ook gelijk winst.”

Dubbel en dwars waard

“Ik heb echt zo met haar te doen gehad en het heeft bij elkaar echt best veel geld en moeite gekost om haar mooi en weer gezond te krijgen, maar het is het allemaal dubbel en dwars waard geweest”, aldus Cassandra.  “Wat heb ik het getroffen met dit paard.”

Jurycommentaar

Cassandra heeft niet het gevoel dat ze benadeeld wordt doordat ze met een Haflinger rijdt. “We krijgen heel vaak van de jury te horen dat we een leuke combinatie zijn en dat we netjes en vriendelijk rijden”, vertelt Cassandra, die voor begeleiding in de training kan rekenen op Moniek van Dijk. 

Doelen

Het volgende doel dat Cassandra, die eerder al een keer met een Haflinger ZZ-Zwaar heeft gestart, heeft met Amika is om met haar ook Subtop te kunnen gaan rijden. “We trainen thuis lekker verder, we zijn pas anderhalf jaar een combinatie, maar we hebben al zo veel bereikt en ze is pas acht jaar”, vervolgt Cassandra. “Noa heb ik destijds gekocht toen ze negen maanden oud was en zij was de eerste Haflinger in de Subtop. Inmiddels is zij negentien en staat van haar pensioen te genieten.”

Heel hard galopperen

Om Amika blij en gemotiveerd te houden probeert Cassandra naast de training in de rijbaan regelmatig naar het strand te gaan. “Buitenrijden vindt ze heerlijk en ze vindt het ook altijd leuk om heel hard te galopperen op het strand, dus dat probeer ik ook zeker eens per week te doen”, besluit Cassandra.

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.