Rassentopper: De Friese 'Penny-pony' Tjitske Wypkje • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: De Friese ‘Penny-pony’ Tjitske Wypkje

Kayleigh Swinkels met haar Tjitske Foto: Rowie Fotografie

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Friese merrie Tjitske Wypkje, die gekocht werd als ‘Penny-pony’ door haar amazone Kayleigh Swinkels, maar inmiddels het sportpredicaat op zak heeft en de punten voor het Z2.

Nadat Kayleigh in 2010 haar KWPN’er Umbroh, waarmee ze M2 reed verkocht had, omdat ze helemaal klaar was met wedstrijdrijden, ging ze op zoek naar een ander paard. “Ik heb vroeger altijd gezegd: ‘Als ik stop met wedstrijden dan koop ik een Fries voor de recreatie. Een zwarte parel met veel behang om lekker mee te tuttelen. Een echte ‘Penny-pony’”, vertelt de 26-jarige amazone, die vervolgens in haar zoektocht uitkwam in Friesland.

Fijn karakter

“Ik heb niet gekeken naar de gangen of de afstamming, ik wilde echt een fijn karakter en een groot robuust paard, omdat ik zelf 1,80m ben en een stevig postuur heb”, vervolgt Kayleigh.

Klik

“We reden in december door de sneeuw helemaal vanuit Schijndel naar Friesland voor deze zwarte parel genaamd Tjitske Wypkje. We werden vriendelijk ontvangen door de familie Verbeek en toen we naar de stallen gingen zag ik haar gelijk staan tussen de andere Friezen”, blikt Kayleigh terug. “De klik was er meteen. Ze was erg aanhankelijk en rustig. Ik heb haar eerst gepoetst en toen hebben we even in de sneeuw gereden. Wat was ze braaf! Dit was echt het paard wat ik zocht. Dus we namen haar gelijk mee naar huis.”

Leergierig

“Al snel  merkte ik dat ze erg leergierig was met een super karakter. Op stal is ze lekker rustig en lief, maar met rijden kan ze echt een pittige tante zijn”, vertelt Kayleigh verder. “Wanneer ze mij aan hoort komen op stal begint ze al te hinniken. Ze houdt enorm van aandacht en wil altijd mee om te werken.”

Kriebelen

Met rijden ging het goed en Kayleigh merkte ook dat Tjitske de oefeningen allemaal heel makkelijk oppakte en toen begon het idee om toch eens een proefje te rijden wel weer te kriebelen. “We reden eerst een B-proef op een onderlinge wedstrijd op de manege waar ik toen stond en dat ging erg goed”, aldus de Schijndelse. “De staleigenaar zei gelijk: ‘Ik snap niet dat je met dat paard niet op wedstrijd gaat”.”

Toch een startpas

Na lang wikken en wegen heeft Kayleigh toen toch  een startpas aangevraagd en een officiële B-proef gestart. “We behaalden gelijk een winstpunt en dat smaakte toch naar meer, dus toen heb ik besloten om één keer per maand op wedstrijd te gaan onder het mom van ‘niks moet, alles mag en we doen het voor de lol’”, vervolgt Kayleigh. “Alle goede resultaten waren mooi meegenomen en we hadden geen  verwachtingen, maar Tjitske deed zo ontzettend haar best dat we als een speer van de B naar het L2 gingen.”

Selectie

“Toen we M1 startgerechtigd waren twijfelde ik of we de selecties bij de Friezen nog in het L2 moesten doen en op safe zouden gaan, maar ik koos er toch voor om de selecties te rijden in het M1”, aldus de amazone. “Wat was dat een goede keus! We werden kampioen tijdens de wintercompetitie van het Fries paard Zuid-Nederland.”

‘Voor de lol’

Inmiddels zijn Kayleigh en Tjitske negen jaar een combinatie en is de merrie dertien lentes jong. “We zijn nu Z1 +13 en Tjitske behaalde begin vorig jaar het sportpredicaat. Momenteel trainen we rustig verder bij onze instructrice Wilma van der Steen. We lessen om de week. Ieder weekend doen we een buitenritje. Hier kan Tjitske ook echt van genieten. Voor de toekomst zien we wel wat de tijd ons brengt, want niks moet, we doen het voor de lol”, besluit Kayleigh.

Kayleigh Swinkels met haar Tjitske Foto: Rowie Fotografie

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook