Rassentopper: Boris de kwart Shetlander, die zijn mannetje staat tussen de paarden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: Boris de kwart Shetlander, die zijn mannetje staat tussen de paarden

Foto: Ruby Weiss

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer kwart Shetlander Boris, die met zijn 1,38m met zijn amazone Gwennefevre Lai tussen de paarden Z1 loopt en momenteel wordt voorbereid op het Z2.

“Mijn pony heet Boris, hij is een kwart Shetlander en een deel Welsh, maar verder heb ik geen idee”, vertelt Gwennefevre. “Hij wordt volgende maand zestien en ik ben zelf 22 jaar en ik heb hem nu acht jaar.”

‘Eigenlijk vond ik hem niet leuk’

“Boor was eerst kort mijn verzorgpony en eigenlijk vond ik hem helemaal niet zo leuk. Hij beet veel en was met rijden ontzettend vervelend. Zijn vorige eigenaresse – en eigenlijk iedereen die hem reed –  viel vaak van hem af omdat hij opeens omdraaide, stopte of wegrende”, vertelt Gwennefevre over hoe ze haar pony leerde kennen. “Omdat iedereen eigenlijk daarna stopte met rijden, had hij geleerd dat dit positief was want dan hoefde hij niet te werken.”

Uitdaging

Hoewel Gwennefevre  in het begin ook regelmatig van Boris afviel had de pony toch een zekere aantrekkingskracht op haar. “Vroeger op de manege vond ik altijd al de stoutste pony’s het leukst en ik zag Boris daarom als een leuke uitdaging”, vervolgt de amazone. “Hij vond het vooral heel vreemd, als ik weer opstapte nadat ik eraf viel. Alleen door dat te blijven doen namen zijn streken langzamerhand af.”

Ware aard

“Toen dat allemaal minder werd, kwam eigenlijk zijn ware aard pas naar boven”, vertelt Gwennefevre enthousiast verder. “Hij is ontzettend lief en heel erg leergierig. Des te moeilijker je het hem maakt, des te leuker hij het vindt. Eigenlijk is het jammer dat hij zo klein is, want volgens mij denkt hij zelf dat hij een groot sportpaard is.”

Shetlander streken

Hoewel Boor zich met rijden gedraagt  als een groot sportpaard, in de omgang en in het dagelijkse leven laat hij zien dat hij een ‘ware’ Shetlander is. “Hij kruipt overal onderdoor om te ontsnappen en speelt zo veel met andere paarden dat ik elk jaar minimaal twee nieuwe dekens moet kopen”, aldus Gwennefevre.

Leermeester

Inmiddels heeft Boris met rijden nu wel de titel leermeester verdiend, maar is hij zijn wilde haren nog niet  kwijt. “Ik heb voor twee dagen in de week een jonge onervaren verzorgster en dan zie je dat Boor geen van z’n kwaliteiten laat zien als het hem niet wordt gevraagd op de manier zoals hij het kent”, aldus de amazone. “Maar als ik hem wat nieuws aan wil leren dan doet hij heel erg zijn best en probeert hij echt heel goed te doen wat ik vraag en wacht hij echt op mijn  bevestiging. Hij is ook heel erg slim.”

Eerst geen wedstrijden

“Ik vond wedstrijd rijden altijd al heel leuk, maar Boris maakte het me niet echt makkelijk omdat hij altijd iets geks deed tijdens de proef. Daarom heb ik in het begin besloten om even geen wedstrijden te rijden’, blikt Gwennefevre terug. “Toen ik vervolgens na twee jaar weer ben begonnen vlogen de winstpunten eigenlijk om onze oren. Van het L1 tot en met het M2 liepen we eigenlijk tegen weinig beperkingen aan. Het was altijd mijn doel om het Z1 te halen, dus toen dit in 2019 werkelijkheid werd was ik ontzettend trots, zeker omdat we niet altijd leuke reactie krijgen.”

‘Schattig’

“Er wordt wel eens aan me gevraagd wat ik nou eigenlijk met mijn pony tussen de paarden komm doen, dat is niet leuk”, aldus de 22-jarige amazone. “Maar des te leuker vind ik het dan dat Boris zo onwijs z’n best doet. Hij wordt wel vaak heel schattig genoemd.”

Score

“Bij de ene jury scoren we hoger dan bij de andere, maar dat vind ik niet zo erg. We moeten het niet hebben van zijn uitgestrekte gangen, hij is gewoon klein en niet zo atletisch gebouwd. Maar we proberen de proeven zo netjes mogelijk te rijden en dat heeft ons tot nu toe vier winstpunten in het Z1 opgeleverd”, vat  Gwennefevre samen. “Voor nu kijken we hoe ver we komen, het nieuwe doel is om het Z2 te halen. Maar ik wil gewoon blijven doen wat we leuk vinden, als ik morgen aan Boris zou merken dat hij het trainen niet meer leuk vindt, dan zou ik ermee stoppen en lekker iets anders met hem gaan doen. Hij vindt namelijk echt alles leuk, dus dat is gelukkig makkelijk.”

Begeleiding

“Ik heb de afgelopen jaren veel clinics gevolgd en ook veel verschillende instructeurs en instructrices gehad. Ik was altijd heel erg op zoek naar iemand die bij ons past, ik wil namelijk zo vriendelijk mogelijk rijden waarbij ik zo veel mogelijk uit Boor probeer te halen. Dat is alleen niet altijd makkelijk omdat de meeste trainers ook wat grotere paarden gewend zijn en die methodes niet altijd hetzelfde werken voor een kleine pony”, legt de amazone uit. “Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel geleerd van Karin Degelingen, zij geeft les in het rechtrichten en hier hebben we ontzettend veel van geleerd. Ook les ik bij Pedro Texeira Farto. Hij is mijn Portugese held. Hij is niet vaak in Nederland, maar als hij er is proberen we altijd een paar lessen te doen. Verder les ik sinds een paar maanden bij Xander Noe, ook hier ben ik echt heel blij mee. Voor mij en Boris is alles op dit niveau nieuw en Xander weet alles duidelijk uit te leggen. We krijgen ook bij elke les opdrachten mee, waardoor je bij de volgende les ook al echt vooruitgang ziet.”

Te koop?

Ondanks dat Gwennefevre de ponyleeftijd al lang voorbij is, is Boris echt niet te koop. “Mensen vragen best regelmatig waarom ik Boor niet verkoop, omdat ik bijvoorbeeld een ander gezin heel gelukkig met hem zou kunnen maken, maar dat doe ik dus echt niet. Hij is echt mijn maatje en ik zou hem voor geen goud weg doen!”

Foto: Dirk Brand (dirkbrandfotografie.nl)

Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!

Bron: Dressuur

Eén reactie op “Rassentopper: Boris de kwart Shetlander, die zijn mannetje staat tussen de paarden

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook