Problemen oplossen aan de longe: slecht voorwaarts willen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Problemen oplossen aan de longe: slecht voorwaarts willen

Foto: www.arnd.nl
Foto: www.arnd.nl

Kun je aan de longeerlijn bepaalde rijkunstige problemen oplossen? Jazeker! De gedreven paardenman Lammert Haanstra is ervan overtuigd dat je met correct werk aan de hand en de longeerlijn veel kunt verbeteren. De longeerspecialist helpt je op weg, vandaag te beginnen met een paard dat slecht voorwaarts wil.

Lammert Haanstra komt het probleem van niet voorwaarts willen regelmatig tegen, vooral bij paarden die van nature wat minder looplust hebben. Wat doet hij hieraan?

Meelopen aan de hand

“Het corrigeren hiervan begint met het correct meelopen aan de hand. Je hebt paarden die de leider willen zijn of paarden die geleid willen worden. Die laatste groep moet je vaker aanmoedigen. Ik zie vaak al van een afstand dat ze er weinig zin in hebben en hun lichaam niet aanspannen. Ze kuieren maar zo’n beetje voort. Maar dat moet je niet toelaten, anders geef je aan dat je het wel best vindt. Paarden moeten respect voor je hebben.” Hij waarschuwt dat dat iets anders is dan bang voor je zijn. En dat het veel met lichaamshouding te maken heeft. “Wees duidelijk tegen je paard. Tik hem achter je rug eens aan met je zweep als hij zo lui is. Zorg dat hij daar op reageert. Wees consequent. Schiet hij naar voren, houd hem dan niet meteen tegen, maar ga mee. Je wilt immers naar voren. Enig atletisch vermogen bij de ruiter is dus wel noodzakelijk. Kalmeer hem weer door jezelf groot te maken en rustig ‘hoho’ te zeggen. Ga niet aan het bit hangen. Ditzelfde respect voor jouw hulpen moet het paard onder het zadel krijgen.”

Te veel zweep

De instructeur noemt het lopen aan de hand een voorbode. “Als dat niet goed gaat, weet ik al dat het longeren en het rijden ook niet lukt. Tijdens het longeren zie je vaak dat mensen bij zulke paarden voortdurend met de zweep zwaaien. De hand met de zweep is gespannen. Maar het heeft geen zin om het paard op te jagen. Hij moet jouw autoriteit accepteren. Ga correct staan, met jouw binnenbeen als spilbeen. Houd constant verbinding met de mond, alsof de longeerlijn een teugel is. En als je een hulp met de zweep geeft, moet het paard daar meteen op reageren. Enige handigheid met de zweep is daar wel voor nodig, zodat je hem eventueel achter licht kunt raken.”

Het is belangrijk om lusteloze paarden meer alert te maken. Ontregelen, noemt Lammert het ook wel. Daarvoor gebruikt hij graag balkjes en cavaletti. “Of sluit de volte als het paard dat niet meer verwacht. Soms laat ik een trager paard na een paar rondjes al aangalopperen. Maar dat hangt er wel vanaf of hij uit de wei komt of een hele tijd op de trailer of op stal heeft gestaan.”

Tekst: Tessa van Daalen

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Lees ook